TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Jak se v nich ale vyznat? Jaké jsou mezi nimi rozdíly? A jak je vlastně uvařit, aby chutnaly všem? Poradíme vám.

To, že jsou fazole zdravé, ví každé malé dítě, ale ne každý má fazole rád a mnozí se na ně dívají spíše s nedůvěrou. Jenže luštěniny by v našem jídelníčku neměly chybět už proto, že jsou zdrojem bílkovin, které naše tělo potřebuje, a jsou lépe stravitelné než například maso. Kromě toho jeden šálek vařených fazolí denně dokáže snížit hladinu LDL cholesterolu o 20 %, stabilizovat inzulín a krevní cukr, snížit krevní tlak, riziko infarktu a mozkové mrtvice.

Čím se při výběru fazolí řídit?

Jejich barvou! Čím je fazole tmavší, tím má výraznější chuť. Fazole jsou naštěstí v našich obchodech k dostání v každém ročním období, takže si můžete vybírat podle vzhledu i chuti. Některé zajímavé fazole vám představíme a také přinášíme pár receptů pro inspiraci.

Adzuki

Říkají jí královna fazolí. Je podlouhlá tmavě červená až hnědá a na jedné straně má bílou čárku. Po uvaření mají fazolky jemnou ořechovou chuť a jsou velmi populární v asijské a japonské kuchyni. Protože se vaří stejně dlouho jako rýže, Japonci tuto jejich vlastnost často využívají a vaří je se sladkou rýží. Tak vzniká červený pokrm zvaný adzuki-mochi.

Sladké adzuki s rýží

2 hrnky fazolí adzuki, 1a 1/2 hrnku sladké rýže, 1 hrnek rozinek, sůl, 3 hrnky jablek nakrájených na kostičky
1) Sladkou rýži vaříme ve vodě dle základního receptu do měkka. Adzuki také vaříme asi 20 minut, přidáme rozinky a vaříme dalších 5 minut. Nakonec osolíme 1 lžičkou soli a přidáme jablka, vaříme do měkka.

2) Do vymazané zapékací mísy vložíme vrstvu uvařené sladké rýže a vrstvu připravených adzuki. Pečeme při 190 °C 10 minut. Podáváme teplé i studené. Můžeme dosladit javorovým sirupem.

Mungo

Tyhle fazolky určitě znáte, často se používají naklíčené do salátů a jejich konzumenti k tomu mají opravdu dobrý důvod. Naklíčená semena totiž obsahují mimořádně mnoho bílkovin, hořčíku, manganu, železa a téměř všechny hlavní vitaminy skupiny B a kyselinu listovou. Nejlepší je naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení krátce blanšírovat. Chutí připomíná zelený hrášek, takže bude chutnat i těm, co se s fazolemi ještě neskamarádili.

Topinky s naklíčeným mungem

Celozrnný chléb, rajčata, naklíčené mungo, strouhaný sýr nebo uzené tofu, máslo, dobromysl, sůl

Plátky chleba zlehka opečte na sucho, potřete máslem, obložte plátky rajčat, posypte kořením, mungem a strouhaným sýrem nebo uzeným tofu. Topinky položte na plech a v troubě krátce zapečte.

Tip: Mungo si můžete nechat naklíčit sami doma. Stačí je 12 hodin máčet ve vodě a pak umístit na sítko a pokrýt vlhkou gázou. Dvakrát denně je propláchněte a za 3–6 dní, uvidíte výsledek svého snažení. Nejlepší jsou, když klíčky dosáhnou cca 2 cm.

Červená ledvina

Fazole jsou velké červené až hnědé a po uvaření do měkka získávají jemně nasládlou chuť. Pochází ze Střední Ameriky, pěstuje se i v západní Africe. Je označována i jako chilli fazole a v Mexiku se z ní připravuje chilli noc carne. Před přípravou je potřeba fazole na 12–24 hodin namočit. Po uplynutí této doby je vaříme hodinu a půl, v tlakovém hrnci stačí 20 minut.

Pomazánka z červených fazolí

1,5 šálku uvařených fazolí, česnek, mletý kmín, 1/2 lžičky Tabasca, 1/2 lžíce vinného octa, 2 lžíce vody, libovolná zelená nať (petržel, majoránka, saturejka)

Vše rozmixujeme v mixéru a mažeme na tousty nebo topinku.

Černá ledvina

Tahle kráska pamatuje už Kryštofa Kolumba. Dnes se pěstuje především v Thajsku a Číně, ale i v Karibské oblasti, kde je velice populární. Je nepostradatelnou součástí např. mexické kuchyně.

Zeleninový salát s fazolí

5 rajčat, 3 papriky, mladá cibulka, naťová petržel, 100 g fazolí, mořská sůl, 1 lžíce oleje

Rajčata, papriku, cibulku a petrželku nakrájíme nadrobno, přidáme uvařené fazole, mírně osolíme, přidáme olej a zamícháme.

Černé oko

Jméno dostala podle charakteristické černé nebo žluté skvrny (očka) na krémovitě bílém podkladu. Má jemňounkou chuť, a proto je výborná do polévek a různých zapékaných pokrmů. U nás je k dostání poměrně vzácně, pochází z jižní Afriky, odkud se na začátku 18. století dostala s otroky do Ameriky. Jejím hlavním dodavatelem je Kalifornie.

Ostré černoočko

Jedna středně velká cibule, 2 bílé papriky, 3 rajčata, asi 200 g fazole černé oko, tymián, kmín, sladká paprika, sůl, pepř

1) Dáme namočit černooké fazole (přes noc) a pak je uvaříme s tymiánem a kmínem do měkka (45minut až hodinu).

2) Na oleji si osmahneme cibulku, po chvilce přidáme na proužky nakrájenou papriku, chvilku ještě orestujeme a pak zalijeme trochou vody a přidáme nakrájená rajčata, sůl, pepř (dle chuti) a podusíme, až rajčata změknou. Nakonec přimícháme uvařené černooké fazole, chvilku podusíme a přidáme harissu, nebo nějakou pálivější omáčku.

Pinto

Mají moučnou konzistenci a používají se do polévek, omáček a pomazánek. Jsou středně velké a kropenaté, proto jim někteří říkají křepelčí fazole.

Pečené pinto fazole

6 šálků uvařených pinto fazolí, 1/2 čajové lžičky sušené cibule v prášku, 1/4 čajové lžičky česnekového prášku (granulovaného česneku), 1/2–1 šálek vývaru z fazolí (anebo vody)

Uvařené fazole rozmačkáme s malým množstvím vývaru, abyste dosáhli žádoucí konzistence. Přidáme sušenou cibuli a sušený česnek. Dobře promícháme. Vaříme na mírném plameni asi 15 minut. Podáváme s celozrnnými plackami (čapátí), kukuřičnými plackami (tortilla) nebo použijte jako náplň do arabského „pita“ chleba či jako sendvičovou pomazánku.

Ve výčtu fazolí bychom mohli pokračovat, ale snažili jsme se popsat ty nejzajímavější.

Tipy: Všechny fazole nadýmají. Proto se doporučuje vařit je s kořením, které od nadýmání odpomáhá. Jedná se především o kmín, tymián, saturejku a majoránku.

Před přípravou musíte fazole namočit do vody, aby nabobtnaly a změkly. Pokud z nich budete připravovat polévku, vždy je dejte do síta a důkladně je propláchněte vodou, abyste je zbavili veškerých nečistot. Fazole před vařením namáčejte do vody horké! Fazole nikdy nepodávejte nedovařené nebo syrové, obsahují totiž jedovaté látky, které se ztrácejí až tepelnou úpravou.

Nenechte si ujít další zajímavé články