TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Každý má na bábovku svůj recept, většinou po babičce. Ale možná nastal čas vyzkoušet ji zase trochu jinak. Nejen formou, ale i obsahem.

Čokoládová bábovka polévaná čokoládovou ganache

1 špetka soli, lžička mleté skořice, 375 g polohrubé mouky, 300 g másla, 275 g krupice, 100 g hořké čokolády, 5 vajec, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

1. Čokoládu nalámeme na kostky a s 50 g másla ji rozpustíme v mikrovlnce.

2. Kostku změklého másla, cukr, vanilkový cukr a sůl ušleháme elektrickým šlehačem do pěny. Potom do krému postupně jedno po druhém přidáváme vejce. Přimícháme rozpuštěnou čokoládu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí.

3. Těstem naplníme olejem vymazanou a hrubou moukou vysypanou bábovkovou formu a pečeme v předehřáté troubě asi hodinu na 180 °C. Upečenou bábovku necháme ještě 10 minut dojít a pak ji opatrně vyklopíme.

Vychladlou čokoládovou bábovku polijeme čokoládovou ganache (psali jsme v č. 12), nebo čokoládovou polevou.

Pomerančová bábovka

1/2 hrnku oleje, 2 pomeranče, 2 hrnky polohrubé mouky, mléko, 1 vanilkový cukr, kypřicí prášek do pečiva, 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice

1) Pomeranče důkladně omyjeme a osušíme. Nastrouháme si kůru z 1 pomeranče, potom z obou pomerančů vymačkáme šťávu a rozmícháme s ostatními ingrediencemi na těsto. Mléko dáme podle potřeby. (Pomeranče musejí být chemicky neošetřené, jinak použijte kandovanou kůru.)

2) Těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a dáme péct do předehřáté trouby.

Upečenou pomerančovou bábovku můžeme přelít čokoládovou nebo pomerančovou polevou a ozdobit třeba proužky kandované pomerančové kůry nebo jen posypat moučkovým cukrem.

Pomerančová poleva: Do kastrůlku dáme trochu vody a na něj položíme kovovou misku, do které nasypeme hrnek moučkového cukru, přidáme 2 lžičky teplé vody a šťávu z jednoho pomeranče. Mícháme na mírném ohni, dokud není poleva hladká. Pokud se nám zdá poleva řídká, přidáme cukr.

Čokoládová bábovka potažená marcipánem

150 g cukru, 4 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 120 g másla, 1 prášek do pečiva, 100 g hořké čokolády, 3 vejce, 125 ml mléka, 300 g hladké mouky, marcipánová hmota

1) Vejce našleháme do pěny s cukrem. Přidáme vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a prášek do pečiva, mléko, kakao a na malé kousky nalámanou hořkou čokoládu.

2) Vyšleháme vláčné těsto. Čokoládové těsto nalijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Čokoládovou bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě asi 30 minut.

3) Necháme vychladnout, vyklopíme a potáhneme marcipánovou hmotou, nebo můžeme použít bílkovou polevu.

Bílková poleva: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 1–2 lžíce citronové šťávy

Bílek třeme v misce s moučkovým cukrem a citronovou šťávou tak dlouho, až zhoustne.

Poleva musí být hladká.

Mramorovaná šlehaná bábovka

3 vejce, 250 g krystalového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 500 g polohrubé mouky, ½ sáčku kypřicího prášku, olej na vymazání formy, hrst strouhanky na vysypání, 2 lžíce kakaa, cukr moučka

1) Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s polovinou cukru do pěny (ideálně elektrickým šlehačem). Přiléváme smetanu a zašleháme ji do pěny.

2) Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do žloutkové pěny.

3) Z bílků vyšleháme pevný sníh se zbylým cukrem a vmícháme ho opatrně po částech do těsta.

4) Formu na bábovku vymažeme důkladně olejem, vysypeme ji strouhankou a nalijeme do ní polovinu těsta.

5) Do druhé poloviny vmícháme kakao a kakaové těsto nalijeme do formy na bílé. Obě vrstvy (světlou a tmavou) lehce projedeme lžící, aby nám vzniklo mramorování.

6) Bábovku pečeme v troubě na 170–180 °C 50 –60 minut (po padesáti minutách do ní píchneme špejlí, a pokud ji vytáhneme suchou, máme hotovo).

Dýňová bábovka

150 g másla, 300 g dužiny dýně hokaido (může být i jiná), 4 vejce, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 300 g polohrubé mouky, 100 g piniových semínek (pokud nemáte, dejte klidně slunečnicová), 1 prášek do pečiva, špetka soli, cukr na posypání, tuk na vymazání.

1) Máslo rozehřejeme (do těsta vléváme chladné, ale ne zatuhlé) a dýňovou dužninu nakrájíme na jemné kousky, nebo nastrouháme.

2) Vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku soli ušleháme do hustého krému. Do něj zašleháme chladné máslo. Do vytvořené hmoty pomalu přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem.

3) Nakonec přimícháme piniová semínka.

4) Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 45–60 minut. Jestli je hotová, zjišťujeme špejlí. Tato bábovka i při překročení času nemá tendenci vysychat.

Lehounká bábovka s jablky a datlemi

180 g cukru krupice, 180 g polohrubé mouky, 3 vejce, cca 6 lžic mléka, lžička skořice, 3 jablka, 80 g sušených datlí, ½ prášku do pečiva

1)Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku mleté skořice a zašleháme. Dále přidáme rostlinný olej a nakonec mléko a vše vyšleháme. Postupně zašleháváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pak jemně přimícháme našlehaný sníh z bílků. Úplně nakonec přidáme oloupaná, na malé kostičky nakrájená jablka a na malé kostičky nakrájené sušené datle.

2) Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy a vložíme do elektrické trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut při 200 °C, aby nám bábovka hezky „vyběhla“, a potom snížíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 40 minut.

3) Po upečení bábovku ihned vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Za zavřenými dveřmi: Mark Zuckerberg žije ve stínu magnólií
epochaplus.cz

Za zavřenými dveřmi: Mark...

Je osm hodin ráno. Internetový podnikatel...
Na Silvestra jsem udělala pořádnou hloupost
skutecnepribehy.cz

Na Silvestra jsem udělala...

Ten poslední den...
Opravdu zkrotila svého manžela, nebo si to jen myslí?
nasehvezdy.cz

Opravdu zkrotila svého...

Říká se, že ADÉLA...
Harfiště: Nový dětský koutek v Galerii Harfa, který si oblíbí i rodiče
epochanacestach.cz

Harfiště: Nový dětský koutek v...

Galerie Harfa opět...
Ochočení tažných zvířat: První koně domácí se pásli na jihu Ruska
epochaplus.cz

Ochočení tažných zvířat: První...

Vědci si dlouho lámali hlavu s otázkou, odkud vlastně...
Nepopsatelný pocit blaženosti
rezidenceonline.cz

Nepopsatelný pocit blaženosti

Pokud vyzkoušíte přírodní, svými...
Američtí vědci slaví úspěch: Podali žábě lék, po kterém jí dorostla amputovaná noha
21stoleti.cz

Američtí vědci slaví úspěch:...

V přírodě existují tvorové, kteří disponují...
Místo svatby se dočkala jen hořkého konce?
nasehvezdy.cz

Místo svatby se dočkala jen...

Málokdo by řekl, že Lucie...
Filmy, které dokáží diváky vystrašit k smrti
enigmaplus.cz

Filmy, které dokáží diváky...

Milovníci kinematografie s oblibou sestavují nejrůznější...
Denní hydratace je klíčová pro vitalitu naší pleti
iluxus.cz

Denní hydratace je klíčová...

Aktuální náročné období si od nás vysloveně žádá...
Ztráta sluchu zvyšuje riziko demence a prohlubuje sociální izolaci seniorů
epochalnisvet.cz

Ztráta sluchu zvyšuje riziko...

Podle aktuálních statistik ČSÚ tvoří věková skupina...
Římský hrnec není vykopávka
panidomu.cz

Římský hrnec není vykopávka

Nádobí, ve kterém se dá péct i dusit bez tuku,...