TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Každý má na bábovku svůj recept, většinou po babičce. Ale možná nastal čas vyzkoušet ji zase trochu jinak. Nejen formou, ale i obsahem.

Čokoládová bábovka polévaná čokoládovou ganache

1 špetka soli, lžička mleté skořice, 375 g polohrubé mouky, 300 g másla, 275 g krupice, 100 g hořké čokolády, 5 vajec, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr

1. Čokoládu nalámeme na kostky a s 50 g másla ji rozpustíme v mikrovlnce.

2. Kostku změklého másla, cukr, vanilkový cukr a sůl ušleháme elektrickým šlehačem do pěny. Potom do krému postupně jedno po druhém přidáváme vejce. Přimícháme rozpuštěnou čokoládu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí.

3. Těstem naplníme olejem vymazanou a hrubou moukou vysypanou bábovkovou formu a pečeme v předehřáté troubě asi hodinu na 180 °C. Upečenou bábovku necháme ještě 10 minut dojít a pak ji opatrně vyklopíme.

Vychladlou čokoládovou bábovku polijeme čokoládovou ganache (psali jsme v č. 12), nebo čokoládovou polevou.

Pomerančová bábovka

1/2 hrnku oleje, 2 pomeranče, 2 hrnky polohrubé mouky, mléko, 1 vanilkový cukr, kypřicí prášek do pečiva, 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice

1) Pomeranče důkladně omyjeme a osušíme. Nastrouháme si kůru z 1 pomeranče, potom z obou pomerančů vymačkáme šťávu a rozmícháme s ostatními ingrediencemi na těsto. Mléko dáme podle potřeby. (Pomeranče musejí být chemicky neošetřené, jinak použijte kandovanou kůru.)

2) Těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a dáme péct do předehřáté trouby.

Upečenou pomerančovou bábovku můžeme přelít čokoládovou nebo pomerančovou polevou a ozdobit třeba proužky kandované pomerančové kůry nebo jen posypat moučkovým cukrem.

Pomerančová poleva: Do kastrůlku dáme trochu vody a na něj položíme kovovou misku, do které nasypeme hrnek moučkového cukru, přidáme 2 lžičky teplé vody a šťávu z jednoho pomeranče. Mícháme na mírném ohni, dokud není poleva hladká. Pokud se nám zdá poleva řídká, přidáme cukr.

Čokoládová bábovka potažená marcipánem

150 g cukru, 4 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 120 g másla, 1 prášek do pečiva, 100 g hořké čokolády, 3 vejce, 125 ml mléka, 300 g hladké mouky, marcipánová hmota

1) Vejce našleháme do pěny s cukrem. Přidáme vanilkový cukr, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a prášek do pečiva, mléko, kakao a na malé kousky nalámanou hořkou čokoládu.

2) Vyšleháme vláčné těsto. Čokoládové těsto nalijeme do dobře vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Čokoládovou bábovku pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C. Po 15 minutách teplotu snížíme na 150 °C a pečeme ještě asi 30 minut.

3) Necháme vychladnout, vyklopíme a potáhneme marcipánovou hmotou, nebo můžeme použít bílkovou polevu.

Bílková poleva: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 1–2 lžíce citronové šťávy

Bílek třeme v misce s moučkovým cukrem a citronovou šťávou tak dlouho, až zhoustne.

Poleva musí být hladká.

Mramorovaná šlehaná bábovka

3 vejce, 250 g krystalového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 500 g polohrubé mouky, ½ sáčku kypřicího prášku, olej na vymazání formy, hrst strouhanky na vysypání, 2 lžíce kakaa, cukr moučka

1) Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s polovinou cukru do pěny (ideálně elektrickým šlehačem). Přiléváme smetanu a zašleháme ji do pěny.

2) Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do žloutkové pěny.

3) Z bílků vyšleháme pevný sníh se zbylým cukrem a vmícháme ho opatrně po částech do těsta.

4) Formu na bábovku vymažeme důkladně olejem, vysypeme ji strouhankou a nalijeme do ní polovinu těsta.

5) Do druhé poloviny vmícháme kakao a kakaové těsto nalijeme do formy na bílé. Obě vrstvy (světlou a tmavou) lehce projedeme lžící, aby nám vzniklo mramorování.

6) Bábovku pečeme v troubě na 170–180 °C 50 –60 minut (po padesáti minutách do ní píchneme špejlí, a pokud ji vytáhneme suchou, máme hotovo).

Dýňová bábovka

150 g másla, 300 g dužiny dýně hokaido (může být i jiná), 4 vejce, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 300 g polohrubé mouky, 100 g piniových semínek (pokud nemáte, dejte klidně slunečnicová), 1 prášek do pečiva, špetka soli, cukr na posypání, tuk na vymazání.

1) Máslo rozehřejeme (do těsta vléváme chladné, ale ne zatuhlé) a dýňovou dužninu nakrájíme na jemné kousky, nebo nastrouháme.

2) Vejce, cukr, vanilkový cukr a špetku soli ušleháme do hustého krému. Do něj zašleháme chladné máslo. Do vytvořené hmoty pomalu přimícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem.

3) Nakonec přimícháme piniová semínka.

4) Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 45–60 minut. Jestli je hotová, zjišťujeme špejlí. Tato bábovka i při překročení času nemá tendenci vysychat.

Lehounká bábovka s jablky a datlemi

180 g cukru krupice, 180 g polohrubé mouky, 3 vejce, cca 6 lžic mléka, lžička skořice, 3 jablka, 80 g sušených datlí, ½ prášku do pečiva

1)Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s cukrem do pěny. Poté přidáme vrchovatou lžičku mleté skořice a zašleháme. Dále přidáme rostlinný olej a nakonec mléko a vše vyšleháme. Postupně zašleháváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pak jemně přimícháme našlehaný sníh z bílků. Úplně nakonec přidáme oloupaná, na malé kostičky nakrájená jablka a na malé kostičky nakrájené sušené datle.

2) Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané bábovkové formy a vložíme do elektrické trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut při 200 °C, aby nám bábovka hezky „vyběhla“, a potom snížíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 40 minut.

3) Po upečení bábovku ihned vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Nenechte si ujít další zajímavé články