Gastronomie první republiky byla velmi noblesní. Zkuste oblíbený recept Vlasty Buriana.
Na 8–10 porcí
200 g nivy, 100 g másla, 200 g žervé, 150 g másla, 200 g kvalitního smetanového sýra, 100 g másla, lžička papriky, ořechy a zelená petrželka na ozdobu, pečivo a hroznové víno k podávání
1. Připravíme si malý kastrol a lehce ho vymažeme máslem. Nivu propasírujeme, ušleháme ji se 100 g másla a vyplníme celé dno formy. Žervé utřeme se 150 g másla a vytvoříme ve formě další vrstvu. A jako poslední propasírujeme smetanový tavený sýr, který utřeme se 100 g másla a paprikou a formu doplníme.
2. Hotovou sýrovou bombu necháme 12 hodin v ledničce, pak lehce nahřejeme v teplé vodě, vyklopíme na kulatou mísu s rovným dnem a nakrájíme na řezy. Ozdobíme ořechy, petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem nebo bábovičkami upečenými z listového těsta a doplníme hroznovým vínem.
Doba přípravy 60 min + 12 hodin chladit
Recept pochází z knihy Kuchařka první republiky