TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Česká kuchyně po francouzsku? Proč ne! Toto je česká varianta receptu na ne příliš pracný Boeuf à la mode – hovězí pečeně po „po módě“.

Na 6–8 porcí

1,2–1,5 kg hovězího masa na pečeni (ideálně tzv. špalíček či oříšek z kýty), 100 g slaniny, nakrájené na nudličky, 50 g, nakrájené na kostičky, 100 g vařeného očištěného uzeného jazyka v celku, nakrájeného na hranolky, 1–2 mrkve, nakrájené na hranolky, 1–2 kyselé okurky, nakrájené na hranolky, 1 lžíce másla, oleje nebo sádla, 250 g kořenové zeleniny, očištěné a nakrájené na kostičky, trocha vývaru na podlévání, několik lžic madeirského vína na dochucení, sůl a pepř

Krupicové nočky

300 g krupice, asi 500 ml mléka, trocha soli, 1 vejce, zelená petrželka, nakrájená nadrobno

1. Maso prošpikujeme slaninou, uzeným jazykem a hranolky mrkve a okurky buď pomocí špikovací jehly, nebo do masa uděláme špičkou ostrého nože po délce vláken otvory a do nich vtlačíme slaninu, uzený jazyk a zeleninu.

2. Do kastrolu vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme lžíci tuku a necháme rozehřát. Přidáme kořenovou zeleninu a lehce ji osmažíme. Slaninu a zeleninu shrneme ke stranám nádoby, vložíme maso a ze všech stran ho opečeme. Zeleninu pak zase rozhrneme pod maso, vše osolíme, podlijeme, přikryjeme a dusíme doměkka. Omáčku dochutíme vínem, solí a pepřem a propasírujeme přes jemné síto. Maso podáváme nakrájené na plátky a s trochou omáčky, zbylou podáváme zvlášť.

3. Na nočky uvaříme krupici v mléce se špetkou soli na hustou kaši, asi 15 minut. Odstavíme, vmícháme vejce a nakrájenou petrželku. Dvěma lžícemi pak tvarujeme noky, které zaváříme ve vroucí osolené vodě. Poté co vyplavou na povrch, je vaříme ještě 2 až 3 minuty, pak vyjmeme. Podáváme k pečeni.

Recept pochází z knihy Kuchařka první republiky

Nenechte si ujít další zajímavé články

Inovativní lék proti HIV
epochalnisvet.cz

Inovativní lék proti HIV

Začátkem června 2021 zveřejnila Fakultní...
Tabule pro slavnostní příležitost
rezidenceonline.cz

Tabule pro slavnostní...

Vybrané stolování v soukromí už v současnosti nesvazuje...
Ponte di Rialto: Souboj ďábla  a stavitele mostu
enigmaplus.cz

Ponte di Rialto: Souboj...

Benátský most Rialto zajišťoval do roku 1854...
Na kole i po svých: Užijte si na Východní Moravě podzim plný barevných zážitků
epochanacestach.cz

Na kole i po svých: Užijte si na...

Znáte jiné místo, kde...
Když se ozve záhadný Meniér
panidomu.cz

Když se ozve záhadný Meniér

Závratě, motání hlavy, nevolnost, sklon ke zvracení…...
Baví ji víc milenci než být ve vztahu?
nasehvezdy.cz

Baví ji víc milenci než být...

Po rozchodu s PETREM...
Není citrón jako citrón
iluxus.cz

Není citrón jako citrón

Lagarto je kávové srdce severu, to...
Manžel se po smrti vracel domů
skutecnepribehy.cz

Manžel se po smrti vracel domů

Celý život věřím v nadpřirozené...
Díra větší než Antarktida
21stoleti.cz

Díra větší než Antarktida

Letošní antarktická ozonová díra už patří mezi...
Jedno jméno nestačí! Proč máme příjmení?
epochaplus.cz

Jedno jméno nestačí! Proč máme...

Křestních jmen je málo. Abychom se v tom...
Opravdu zkrotila svého muže?
nasehvezdy.cz

Opravdu zkrotila svého muže?

Jak jen to tahle ženská...
Oslavy tradičního svátku: Prozradily svatého Martina husy?
epochaplus.cz

Oslavy tradičního svátku:...

Muž v jednoduché mnišské kutně vleze do hospodářského stavení...