TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Česká kuchyně po francouzsku? Proč ne! Toto je česká varianta receptu na ne příliš pracný Boeuf à la mode – hovězí pečeně po „po módě“.

Na 6–8 porcí

1,2–1,5 kg hovězího masa na pečeni (ideálně tzv. špalíček či oříšek z kýty)
100 g slaniny, nakrájené na nudličky
50 g, nakrájené na kostičky
100 g vařeného očištěného uzeného jazyka v celku
nakrájeného na hranolky
1–2 mrkve
nakrájené na hranolky
1–2 kyselé okurky
nakrájené na hranolky
1 lžíce másla
oleje nebo sádla
250 g kořenové zeleniny
očištěné a nakrájené na kostičky
trocha vývaru na podlévání
několik lžic madeirského vína na dochucení
sůl a pepř

Krupicové nočky

300 g krupice, asi 500 ml mléka, trocha soli, 1 vejce, zelená petrželka, nakrájená nadrobno

Postup

Maso prošpikujeme slaninou, uzeným jazykem a hranolky mrkve a okurky buď pomocí špikovací jehly, nebo do masa uděláme špičkou ostrého nože po délce vláken otvory a do nich vtlačíme slaninu, uzený jazyk a zeleninu.

Do kastrolu vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme lžíci tuku a necháme rozehřát. Přidáme kořenovou zeleninu a lehce ji osmažíme. Slaninu a zeleninu shrneme ke stranám nádoby, vložíme maso a ze všech stran ho opečeme. Zeleninu pak zase rozhrneme pod maso, vše osolíme, podlijeme, přikryjeme a dusíme doměkka. Omáčku dochutíme vínem, solí a pepřem a propasírujeme přes jemné síto. Maso podáváme nakrájené na plátky a s trochou omáčky, zbylou podáváme zvlášť.

Na nočky uvaříme krupici v mléce se špetkou soli na hustou kaši, asi 15 minut. Odstavíme, vmícháme vejce a nakrájenou petrželku. Dvěma lžícemi pak tvarujeme noky, které zaváříme ve vroucí osolené vodě. Poté co vyplavou na povrch, je vaříme ještě 2 až 3 minuty, pak vyjmeme. Podáváme k pečeni.

Recept pochází z knihy Kuchařka první republiky

Nenechte si ujít další zajímavé články