Škubánky jsou klasika, asi je znáte. Možná ale nevíte, že pod záhadným slovem kucmoch se skrývají právě ony.
Suroviny
1 kg oloupaných brambor
200 g polohrubé mouky
máslo
cukr
mák
Postup
1 kg oloupaných brambor nakrájíme na kousky a uvaříme doměkka. Slijeme většinu vody a brambory v hrnci rozmačkáme.
Zasypeme je 200 g polohrubé mouky a rukojetí vařečky do nich uděláme několik děr až ke dnu, přiklopíme poklicí a necháme mouku tzv. propařit. Po 20 minutách odklopíme poklici a vypracujeme z brambor hladké těsto.
Můžeme je upravit dvojím způsobem – naslano či nasladko. Na sladko: Lžící namáčenou v másle vykrajujeme (vyškubáváme) z těsta škubánky. Rozdělíme je na talíře, posypeme mákem a cukrem a přelijeme zbylým máslem.
Tags :
škubánky