TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Tento vánoční moučník plný ořechů a kandovaného ovoce je mezi Italy vyhlášený. V Sieně, kde má své kořeny, ho hospodyňky na Vánoce pečou už od 13. století. Připravte si letos tuto delikatesu také.

Potřebujete

120 g mandlí
120 g lískových oříšků
80 g kandované citronové kůry
60 g sušených meruněk
strouhaná kůra z 1 pomeranče
60 g polohrubé mouky
2 lžíce hořkého kakaa
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky mletého kardamomu
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
¼ lžičky drceného hřebíčku
70 g másla
60 g třtinového cukru
100 g medu
2 vejce
máslo na vymazání formy
moučkový cukr na posypání

Postup

Mandle ponořte do horké vody a pak je zbavte slupky (lískové ořechy loupat nemusíte). Mandle i lískové ořechy opražte na sucho na pánvi. Pak je přendejte do hluboké mísy.

Přidejte k nim najemno nasekanou kandovanou citronovou kůru, na malé kousky pokrájené sušené meruňky, strouhanou pomerančovou kůru a vše dobře promíchejte.

Do jiné mísy prosejte polohrubou mouku. Přidejte kakao, mletou skořici, mletý kardamom, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a drcený hřebíček a vše důkladně promíchejte. Přidejte k ořecho-ovocné směsi a zamíchejte.

V kastrůlku nechte rozpustit máslo. Přisypte třtinový cukr a přilijte med a na mírném plameni míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs zahřívejte a stále míchejte, musí zhoustnout a mírně ztmavnout. Pak sundejte kastrůlek z plamene a hmotu nechte vychladnout.

Nakonec do ní vmíchejte obě vejce a smíchanou sypkou směs.

Dortovou nebo vyšší koláčovou formu vymažte máslem a naplňte těstem. Povrch uhlaďte kuchyňskou stěrkou. Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 160 ºC na zhruba 40 minut.

Po vytažení z trouby nechte moučník vychladnout ve formě. Pak ho překlopte na tác a posypte silnou vrstvou moučkového cukru. Krájejte a podávejte nejlépe až druhý den.

 

Tags : panforte

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhada Terakotové armády: Působili na čínském císařském dvoře sochaři z antického Řecka?
enigmaplus.cz

Záhada Terakotové armády: Působili na...

Když byl v roce 1974 v Číně...
Pomocníci pro teplou snídani
panidomu.cz

Pomocníci pro teplou snídani

Zvláště teď v zimě přijde teplé sousto...
Dům roku, který se zrodil ve sklepě
rezidenceonline.cz

Dům roku, který se zrodil ve...

Když tato zajímavá rezidence získala celosvětové...
Bernášková utekla manželovi za kamarádem?
nasehvezdy.cz

Bernášková utekla manželovi...

Sotva skončilo patnáctileté...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Měsíční Grand Canyon? Obří kaňony vznikly během několika minut
21stoleti.cz

Měsíční Grand Canyon? Obří...

Při pohledu na Grand...
Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje se bešamel a vidlička je ďáblův nástroj
epochaplus.cz

Na dvoře Ludvíka XIV.: Servíruje...

Lžíce, vidlička a nůž, to je základ příboru, který...
Tajemný Klášterec nad Orlicí: Ďáblové pod omítkou svatostánku?
epochalnisvet.cz

Tajemný Klášterec nad Orlicí:...

Kostel Nejsvětější Trojice najdeme v podhůří...
Nikdy jí tu faleš neodpustíme!
skutecnepribehy.cz

Nikdy jí tu faleš neodpustíme!

Kolegyni jsem považovala za svůj vzor. Nakonec jsem...
Všechno jsme spolu zvládli
nejsemsama.cz

Všechno jsme spolu zvládli

Když už jsem myslela, že se budu...
Velikonoční menu v restauraci The Artisan
iluxus.cz

Velikonoční menu v...

Jaro přináší nejen...
5 vyvrácených mýtů o čaji: Jeho domovinou není Čína
historyplus.cz

5 vyvrácených mýtů o čaji:...

„Čajovník je zřejmě nejstarší kulturní rostlinou světa....