TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Tento vánoční moučník plný ořechů a kandovaného ovoce je mezi Italy vyhlášený. V Sieně, kde má své kořeny, ho hospodyňky na Vánoce pečou už od 13. století. Připravte si letos tuto delikatesu také.

Potřebujete

120 g mandlí
120 g lískových oříšků
80 g kandované citronové kůry
60 g sušených meruněk
strouhaná kůra z 1 pomeranče
60 g polohrubé mouky
2 lžíce hořkého kakaa
1 lžička mleté skořice
¼ lžičky mletého kardamomu
¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
¼ lžičky drceného hřebíčku
70 g másla
60 g třtinového cukru
100 g medu
2 vejce
máslo na vymazání formy
moučkový cukr na posypání

Postup

Mandle ponořte do horké vody a pak je zbavte slupky (lískové ořechy loupat nemusíte). Mandle i lískové ořechy opražte na sucho na pánvi. Pak je přendejte do hluboké mísy.

Přidejte k nim najemno nasekanou kandovanou citronovou kůru, na malé kousky pokrájené sušené meruňky, strouhanou pomerančovou kůru a vše dobře promíchejte.

Do jiné mísy prosejte polohrubou mouku. Přidejte kakao, mletou skořici, mletý kardamom, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a drcený hřebíček a vše důkladně promíchejte. Přidejte k ořecho-ovocné směsi a zamíchejte.

V kastrůlku nechte rozpustit máslo. Přisypte třtinový cukr a přilijte med a na mírném plameni míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs zahřívejte a stále míchejte, musí zhoustnout a mírně ztmavnout. Pak sundejte kastrůlek z plamene a hmotu nechte vychladnout.

Nakonec do ní vmíchejte obě vejce a smíchanou sypkou směs.

Dortovou nebo vyšší koláčovou formu vymažte máslem a naplňte těstem. Povrch uhlaďte kuchyňskou stěrkou. Koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 160 ºC na zhruba 40 minut.

Po vytažení z trouby nechte moučník vychladnout ve formě. Pak ho překlopte na tác a posypte silnou vrstvou moučkového cukru. Krájejte a podávejte nejlépe až druhý den.

 

Tags : panforte

Nenechte si ujít další zajímavé články