Zkoušeli jste někdy americkou klasiku? Že ne? Tak to napravte…
Suroviny na 8 porcí
1 malý krocan či krůta
200 g jedlých kaštanů (uvařené, oloupané)
200 g bílé veky
150 g změklého másla
2 celá vajíčka
0,15 l mléka
hrst hladkolisté petržele
muškátový květ mletý
pepř dle chuti
sůl
máslo na vymazání pekáčku
Postup
Omytého krocana osušíme, osolíme a necháme chvíli odležet. Veku nakrájíme na kostičky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout. Změklé máslo utřeme v míse se solí, vmícháme žloutky, pepř, sekanou petrželku, trochu muškátového květu, drobně nasekané kaštany a navlhčené kostičky veky a na závěr zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Nádivku dochutíme, naplníme jí krocana a kůži sešijeme.
Křídla i nohy přitáhneme k tělu provázkem či nití a dobře přivážeme. Krocana vložíme hrudí nahoru do pekáče vymazaného máslem, podlijeme ho trochou vody, zakryjeme poklicí, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 3 hodiny doměkka (podle velikosti). Během pečení krocana podléváme vodou a několikrát ho obrátíme. Pak odstraníme pokličku a krocana dopečeme za průběžného podlévání a přelévání vypečenou šťávou dozlatova.
Extra tip: Pokud nechcete péct celého krocana, naplňte nádivkou vykostěná stehna a upečte je stejným způsobem.