Křehké rohlíčky s makovou náplní ozdobí nejen sváteční stůl, ale uspokojí i chutě po sladkém.
Suroviny
500 g hladké mouky
8 lžic mléka
½ kostky droždí
1 vejce
špetka soli
1 lžíce pískového cukru
250 g rostlinného tuku
hotová maková náplň
vejce na potření
pečicí papír
Postup
V teplém mléce rozmíchejte droždí a cukr a nechte vzejít kvásek. Z mouky, špetky soli a rozměklého tuku vypracujte těsto. Uprostřed udělejte důlek, do kterého vlijte kvásek a zpracujte hladké těsto, které nechte 60 minut kynout.
Těsto rozválejte do kulatého tvaru a po celé ploše naneste makovou náplň, kterou připravte podle návodu.
Radýlkem rozkrojte napůl, poté opět napůl a ještě jednou, až vznikne 8 trojúhelníků. Ty jednotlivě zatočte od nejširší strany.
Dejte je na plech vystlaný pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout. Potřete je vejcem a pečte při 150 °C asi 20 minut.