Ideální zimní polévka plná vitaminů, které vám pomohou překonat chladné dny ve zdraví!
Potřebujete
500 g červené řepy
2 větší šalotky
1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
150 ml červeného vína
2 lžíce másla
čerstvě umletý pepř
snítku petržele nebo libečku
150 ml zakysané smetany nebo 75 g sýra feta
Postup
Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky o velikosti sousta. Šalotku nasekejte nadrobno. V hrnci se silnějším dnem rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět šalotku. Poté přidejte řepu a nechte ji za stálého míchání osmahnout (přibližně pět minut).
Přilijte víno, nechte ho skoro úplně vyvařit a poté přilijte vývar. Řepu nechte vařit asi pů hodiny, dokud není měkká. Poté odstavte hrnec z plamene a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte solí a pepřem.
Před podáváním přidejte do každé porce lžíci zakysané smetany nebo trochu rozlámané fety a ozdobte bylinkami..