Skoro by se dalo říci, že červená řepa je módní surovina, která zažívá renesanci. Proč ne. Vždyť je skvělá, zdravá a hodí se de facto všude.
Potřebujete
300 g červené řepy, tři menší nebo dvě větší bulvy, 125 g másla, 3 větší vejce, 100 g kvalitní hořké čokolády, alespoň 70%, 300 g hladké mouky, 200 g krupicového cukru, můžete použít i tmavý třtinový, 30 g holandského kakaa, 1 lžičku jedlé sody
Na krém
50 g másla, 100 g čerstvého nesoleného sýra, 100 g moučkového cukru, můžete ho nahradit zdravějším medem či javorovým sirupem, pak bude ale krém řidší a medu a sirupu musíte použít raději více.
Postup
Řepu uvařte doměkka, nechte zchladnout, oloupejte ji a nastrouhejte najemno.
Odvažte 75 g čokolády, rozlámejte ji a společně s na kousky pokrájeným máslem rozpusťte na vodní lázni.
Do čokoládovo máslové směsi vmíchejte vejce, cukr, kakao a nastrouhanou řepu. Po lžících opatrně vmíchejte prosátou mouku promíchanou se sodou.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C hodinu. Zapíchněte špejli, a když už těsto nelepí, je hotovo.
Dort nechte vychladnout na mřížce. Smíchejte změklé máslo, čerstvý sýr a cukr a nastrouhejte čokoládu. Dort ozdobte krémem a posypte čokoládou.