Přece byste nebyli tak přízemní, abyste si mysleli, že se před návštěvou můžete lineckým vytasit jen na Vánoce. Rados jím uděláte kdykoliv.
Suroviny
210 g hladké mouky
140 g tuku nebo hery
70 g cukr moučka
1 citron
2 žloutky
Postup
Říká se, že mouka, máslo a cukr mají jednoduchý a zapamatovatelný poměr, totiž 3-2-1. Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr a na kousky pokrájené změklé máslo. Uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme do něj dva žloutky. Poté vymačkáme trochu citronové šťávy a na špičku nože citronovou kůru na ovonění a na konec jeden vanilkový cukr. Rukama zpracujeme hladké, nelepivé těsto.
Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta ukrojíme třetinu, rozválíme ji na lehce pomoučené ploše na plát silný 2 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Nožem přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 8 minut, dokud lehce nezrůžoví.
Stáhneme i s pečicím papírem z plechu a necháme vychladnout. Polovinu cukroví pomažeme oblíbeným džemem.