Už jste se přejedli kuřecích prsou? Připravte si delikátní pečená kachní prsíčka se zelím a švestkovou omáčkou.
Suroviny na 2 porce
Na maso
2 kachní prsa
6 zralých švestek
200 ml kachního vývaru
2 lžíce másla
sůl, pepř
cukr
Na zelí
600 g bílého hlávkového zelí
1 menší cibule
1 malá brambora
100 ml vody
30 ml slunečnicového oleje
1 lžíce octa
1 lžička hladké mouky
špetka kmínu
sůl
cukr
Postup
Zelí omyjte a nakrájejte na nudličky. Vložte do hrnce, posypte kmínem a solí a přilijte asi 50 ml vody. Duste pod pokličkou asi 20 minut. Cibuli pokrájejte najemno a zpěňte na rozehřátém oleji. Zaprašte moukou a umýchejte jíšku, kterou přidejte k poloměkkému zelí. Přidejte nastrouhanou bramboru, zbytek vody, ocet a cukr. Promíchejte a duste ještě asi 20 minut.
Očištěná kachní prsa nařízněte na kůži do mřížky. Jemně je osolte a opepřete. Opečte je na pánvi na lžíci rozehřátého másla. Pak je dejte na plech a pečte v troubě při 160 °C asi 7 minut.
Na omáčku rozpusťte v kastrůlku zbylé máslo. Přidejte vypeckované a pokrájené švestky a chvilku opékejte. Oslaďte cukrem, zalijte vývarem a chvíli povařte.
Prsíčka vyndejte z trouby a servírujte polité omáčkou společně se zelím.