TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Mezi tradiční české pokrmy patří i dušená mrkev s hovězím masem, tak si toto jídlo uvařte častěji.

Ingredience

2 kg mrkve
750 g hovězí kližky
3 lžíce oleje
cibule
5 kuliček nového koření
1 list bobkového listu
2–4 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky

Postup

Nejdříve dáme vařit hovězí maso, které předtím dobře omyjeme. Zalijeme asi tak 2,5 litru vody, osolíme, ale ne příliš, přidáme 1 cibuli vcelku a dáme vařit. Když je maso měkké, vyjmeme ho, vývar slijeme a cibuli rozmixujeme ve vývaru, kterým budeme podlévat mrkev.

Na oleji osmahneme 2 nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kolečka pokrájenou mrkev. Trochu opečeme, poté přidáme dle chuti cukr, ale nemusíme, a podléváme vývarem tak, aby se mrkev dusila. Nesmíme zapomenout na nové koření a bobkový list.

Když mrkev změkne, zahustíme ji moukou dohladka rozmíchanou ve vodě. Necháme probublávat, za stálého míchání až do zahoustnutí. Chvíli povaříme a máme hotovo.

Dušenou mrkev s hovězím masem podáváme s vařeným bramborem nebo s bramborovou kaší.

Nenechte si ujít další zajímavé články