Až si budete příště objednávat zabíjačkový guláš na nějaké zabíjačce, budete mít dokonalý přehled o tom, z čeho toto jídlo je. Zravna tak si jej samozřejmě můžete na zabíjačce nebo doma uvařit sami. Zvládnete to i ze surovin dostupných v běžných supermarketech.
Suroviny na 6 porcí
1 kg vepřové plece
2 vepřová srdce
200 g vepřových jater
3 polévkové lžíce sádla
50 g uzeného špeku
4 větší cibule
2 čajové lžičky sladké papriky
2 čajové lžičky gulášového koření
2 čajové lžičky pálivé papriky
1 čajová lžička drceného kmínu
3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru
2 čajové lžičky soli
2 špetky majoránky
2 krajíce chleba i s kůrkou
Postup
Do misky nalámeme oba krajíce chleba, přelijeme je 3 naběračkami vývaru a necháme je v tom pěkně vykoupat. Misku odstavíme, její obsah budeme potřebovat až téměř nakonec. Špek a cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
Vepřovou plec a srdce nakrájíme na větší kostky. Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a rovněž nakrájíme. Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, špek a cibuli. Cibuli smažíme tak dlouho, až cibule téměř zkaramelizuje, má zlatavou barvu.
A to je vhodný moment, aby se přidalo všechno maso s výjimkou jater. Maso ze všech stran krásně opečeme, přidáme drcený kmín, obě papriky i gulášové koření. Zamícháme a podlijeme vývarem. Přiklopíme a necháme dusit. Občas promícháme. Asi po hodině k masu přidáme syrová játra a rozdrcený česnek a pepř. Necháme provařit asi 20 minut.
Guláš osolíme a zahustíme rozmočeným chlebem, který jsme si rozmixovali dohladka. Guláš ještě necháme povařit dalších 20 minut, až je maso krásně měkké. Na úplný závěr přidáme majoránku a případně dosolíme. Podává s kolečky cibule a čerstvým chlebem.