TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Až si budete příště objednávat zabíjačkový guláš na nějaké zabíjačce, budete mít dokonalý přehled o tom, z čeho toto jídlo je. Zravna tak si jej samozřejmě můžete na zabíjačce nebo doma uvařit sami. Zvládnete to i ze surovin dostupných v běžných supermarketech.

Suroviny na 6 porcí

1 kg vepřové plece
2 vepřová srdce
200 g vepřových jater
3 polévkové lžíce sádla
50 g uzeného špeku
4 větší cibule
2 čajové lžičky sladké papriky
2 čajové lžičky gulášového koření
2 čajové lžičky pálivé papriky
1 čajová lžička drceného kmínu
3 stroužky česneku
0,75 litru vývaru
2 čajové lžičky soli
2 špetky majoránky
2 krajíce chleba i s kůrkou

Postup

Do misky nalámeme oba krajíce chleba, přelijeme je 3 naběračkami vývaru a necháme je v tom pěkně vykoupat. Misku odstavíme, její obsah budeme potřebovat až téměř nakonec. Špek a cibuli nakrájíme na drobné kostičky.

Vepřovou plec a srdce nakrájíme na větší kostky. Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a rovněž nakrájíme. Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, špek a cibuli. Cibuli smažíme tak dlouho, až cibule téměř zkaramelizuje, má zlatavou barvu.

A to je vhodný moment, aby se přidalo všechno maso s výjimkou jater. Maso ze všech stran krásně opečeme, přidáme drcený kmín, obě papriky i gulášové koření. Zamícháme a podlijeme vývarem. Přiklopíme a necháme dusit. Občas promícháme. Asi po hodině k masu přidáme syrová játra a rozdrcený česnek a pepř. Necháme provařit asi 20 minut.

Guláš osolíme a zahustíme rozmočeným chlebem, který jsme si rozmixovali dohladka. Guláš ještě necháme povařit dalších 20 minut, až je maso krásně měkké. Na úplný závěr přidáme majoránku a případně dosolíme. Podává s kolečky cibule a čerstvým chlebem.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kramár Přišel o velké peníze. Zpět je asi nedostane
nasehvezdy.cz

Kramár Přišel o velké...

Chtěl si zajistit bezstarostná...
Česká metoda na odhalení rakoviny slinivky získala americký patent
21stoleti.cz

Česká metoda na odhalení...

Zhoubné nádory slinivky...
Válka o španělské dědictví: Boje krutě zasáhly i Moravu
historyplus.cz

Válka o španělské dědictví:...

Při drancování Vsetína ukradli, co mohli, skoro...
Nejdříve jsem běžela do kostela!
skutecnepribehy.cz

Nejdříve jsem běžela do...

Byla to potvora. Svedla mého muže a...
Orientální palác uprostřed pouště
rezidenceonline.cz

Orientální palác uprostřed...

Její ladné křivky, uspořádání i barevnost...
Koněpruské jeskyně a javoříčští netopýři už se probouzí
epochanacestach.cz

Koněpruské jeskyně a javoříčští...

Hlavní sezóna zpřístupněných jeskyní sice začne...
Miranda Barbour: Kdo vedl ruku americké vražedkyně?
enigmaplus.cz

Miranda Barbour: Kdo vedl ruku...

V soudní síni je mrazivé ticho. Pohledy...
Máte podlitiny po každém bouchnutí? Špatná srážlivost krve je vždy varovným signálem
epochalnisvet.cz

Máte podlitiny po každém...

Zatímco zdravý člověk může bez zdravotních...
Charles Leclerc: nový ambasador značky Chivas Regal
iluxus.cz

Charles Leclerc: nový...

Chivas Regal, ikona...
Dojdou bez velrybího trusu zásoby fosforu?
epochaplus.cz

Dojdou bez velrybího trusu...

Velryby nenabízí jen fascinující podívanou,...
Citronová rýže s kešu ořechy
nejsemsama.cz

Citronová rýže s kešu ořechy

Rýži na indický způsob podávejte samotnou či jako...
Výběr žárovky je trochu věda
panidomu.cz

Výběr žárovky je trochu věda

V každé domácnosti spotřebujeme za rok mnoho kilowatt...