TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Italská klasika, která by neměla chybět ve vašem kuchařském repertoáru. 

Suroviny na 4 porce

balíček těstovin lasagne

Na masovou omáčku

1 kg mletého hovězího masa
3 cibule
3 stroužky česneku
400 g loupaných rajčat
parmezán
2 lžíce olivového oleje
tymián
bazalka
oregano
sůl
pepř

Na bešamel

1 l polotučného mléka
muškátový oříšek
60 g másla
2 lžíce olivového oleje
120 g hladké mouky

Postup

Na omáčku cibuli nakrájíme na kostičky, česnek utřeme a na oleji smažíme do zlatova. Přidáme maso, mícháme a necháme oddělit na kousky (pomůžeme si vařečkou). Jakmile je opečené, přidáme rozmixovaná rajčata, nasekané bylinky, sůl a pepř.

Zamícháme, povaříme a dle chuti ještě dochutíme.

Na bešamel v hrnci rozpustíme máslo spolu s olejem a nastrouháme asi ¼ muškátového oříšku, přidáme mouku, špetku soli a pepře a důkladně promícháme.

Za stálého míchání přiléváme mléko a přisypáváme mouku. Směs by se neměla prudce vařit, pouze jemně probublávat a houstnout. Jakmile jsme spotřebovali všechno mléko i mouku, bešamel je hotový. Konzistence by měla být hutná, avšak stále tekutá.

Zapékací mísu vymažeme půl lžící oleje a položíme první plát těstoviny. Přidáme část masové směsi a zalijeme částí bešamelu. Přiklopíme druhým plátem lasagní. Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.

Končíme bešamelem, jehož povrch zasypeme strouhaným parmezánem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 60 minut, dokud se nevytvoří sýrová kůrka. Hotové lasagne necháme ještě asi půl hodiny odležet, poté podávám a zdobíme lístky čerstvé bazalky.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články