TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Višňový dort s kakaem a čokoládou vypadá obtížněji než ve skutečnosti je. Nebojte se a upečte ho třeba dětem k narozeninám.

Suroviny

Na těsto

5 vajec
200 g pískového cukru
200 g kakaa
200 g hladké mouky
10 lžic horké vody

Na náplň

1 sklenice višní bez pecek
50 g pískového cukru
50 g moučkového cukru
špetka citronové kůry
špetka skořice
25 g kukuřičného škrobu
2 lžíce třešňovice

Na ozdobu

smetana ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
nastrouhaná čokoláda

Postup

Z bílků a trochy cukru vyšlehejte sníh. Zvlášť utřete do pěny žloutky s cukrem, poté postupně přilijte horkou vodu. Vmíchejte prosátou mouku, kakao a bílkový sníh. Těsto nalijte do dortové formy a pečte při 180 °C asi 40 minut.

Višně sceďte. Do kastrůlku nasypte oba cukry, citronovou kůru a skořici. Zalijte 250 ml šťávy z kompotu a třešňovicí a dejte vařit. Škrob rozmíchejte ve dvou lžících studené vody, a jakmile směs začne vřít, přidejte ho k ní. Pár minut vařte, pak přidejte višně a znovu krátce povařte. Odstavte a nechte vystydnout.

Smetanu ušlehejte s cukrem. Vychladlý korpus rozřízněte na tři pláty, každý pokropte třešňovicí. Po obvodu spodního dílu nastříkejte pruh šlehačky a poklaďte višně, takto postupujte do středu kruhu. Přiklopte druhým plátem a opakujte do samé.

Až bude dort zkompletovaný, potřete ho šlehačkou ze všech stran. Vršek ozdobte čokoládou a višněmi. Dejte zatuhnout přes noc do lednice.

Nenechte si ujít další zajímavé články