Švestková povidla patří neodmyslitelně k naší historii, bez velké nadsázky i k národnímu dědictví.
Ingredience
3 kg švestek
750 g krupicového cukru
3 lžíce octa
1 lžička mleté skořice
5 lžic rumu
Postup
Omyté a vypeckované švestky dáme do pekáče, pokapeme je octem, dobře je promícháme a dáme péct při 220 °C. Po celou dobu je nemícháme.
Po 25 minutách je rovnoměrně zasypeme asi tak polovinou cukru a dáme opět péct. Po 15 minutách je opět rovnoměrně zasypeme zbytkem cukru a dáme péct na dalších 15 minut. Pokud budou příliš řídká, pečeme je ještě dalších 10 minut.
Po upečení přidáme rum, skořici, dobře promícháme a ponorným mixérem rozmixujeme.
Ještě horké je naplníme do sklenic, zakápneme místo umělých konzervantů rumem, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.