Libové kuřecí maso ve smetanové houbové omáčce je vynikajícím jídlem, které si zamiluje celá rodina.
Suroviny na 4 porce
4 kuřecí prsa bez kosti a bez kůže
220 g žampionů nebo lesních hub
250 ml kuřecího vývaru
2 stroužky česneku
2 šalotky
½ lžičky sušeného tymiánu
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
60 ml smetany
čerstvá petrželka
sůl, pepř
Postup
Paličkou na maso lehce naklepejte kuřecí prsa. Posypte je špetkou soli a pepře z obou stran. V míse smíchejte kuřecí vývar, prolisovaný česnek a tymián.
V pánvi rozehřejte jednu lžíci oleje. Přidejte očištěné houby pokrájené na plátky a restujte dohněda, asi 3 až 4 minuty. Pak je vyndejte a dejte na talíř. Na pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a restujte kuřecí prsa, dokud se maso nezatáhne. Vyndejte z pánve a přendejte na talíř. Na pánev dejte pokrájené šalotky a připravenou směs s vývarem. Míchejte a omáčku redukujte asi 8 až 10 minut.
Až zhoustne, sundejte z plamene, přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Přidejte smetanu, žampiony a promíchejte. Kuřecí prsa dejte do zapékací mísy a přelijte je omáčkou. Dejte péct do trouby při 190 °C na zhruba 8 minut. Před podáváním posypte petrželkou.