Jak se rozloučit s končícím létem? Nejlépe pořádnou porcí rychlých, chutných, a navíc jednoduchých švestkových knedlíků.
Ingredience
30 čerstvých švestek
500 g měkkého tvarohu
250 g dětské krupičky
špetka soli
hladká mouka
moučkový cukr
150 g másla
Postup
Smícháme tvaroh s krupicí, přidáme špetku soli a dobře propracujeme. Těsto necháme alespoň půl hodiny odpočinout, aby krupice nasála vodu z tvarohu, čímž těsto zhoustne. Pokud se vám i pak bude zdát příliš řídké, při dejte ještě trochu mouky na zahuštění.
Těsto dobře podsypáváme, je stále lepivé, ještě jednou na válu propracujeme a nakonec z něj uděláme dlouhý válec o průměru 5 až 6 cm, který nakrájíme na stejné kousky. Každý kousek ještě lehce propracujeme prsty a zabalíme do něj suché omyté švestky.
Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě. Hned je vařečkou zkontrolujeme, zda se nepřichytily na dno hrnce. Od momentu, kdy vyplavou nahoru, vaříme ještě 4 až 5 minut. Podáváme je posypané rozdrobeným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijeme máslem. Jinou variantou může být mletý mák či osmažená strouhanka se lžičkou krupicového cukru a máslem.