TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Prkénko na krájení masa a jiných potravin má v kuchyni mnohaletou tradici. Nejoblíbenější je stále klasika – dřevěné a ploché. Na paty mu však silně šlapou moderní kusy z plastu či skla.

Pod názvem desky na krájení najdete na trhu širokou paletu různých typů, tvarů i barev kuchyňských prkének. Jsou mezi nimi i velmi praktické moderní designové exempláře, které umožňují pohodlnější manipulaci s potravinami během krájení a také lépe udržují pořádek a čistotu v kuchyni. V podstatě je ale jedno, jaká prkénka ve svých kuchyních používáte, jestliže je budete dostatečně umývat.

Dřevo
Nejstarším a nejčastěji používaným materiálem je dřevo. Dnešní dřevěná prkénka jsou samozřejmě upravená, takže se při častém krájení co nejméně opotřebovávají a třísky se z nich rozhodně neodštipují. Pro krájení masa je vhodné tzv. řeznické prkénko z odolného dřeva, s velkou plochou a co nejmasivnější – výška 3cm a více. Pozor na koupi těch lacinějších! Bývají zpravidla lepená z více kusů a po čase se rozlámou na několik dílů. Dřevěná prkénka se vesměs čistí horkou vodou a jarem, do myčky jsou nevhodná.

Plast
K  oblibě plastových desek přispívá to, že se snadno udržují a jsou vysoce odolná proti mechanickému poškození. Výhodou je také mnohobarevnost, takže snadno odlišíte prkénka určená na maso, zeleninu a ostatní potraviny, případně je můžete sladit s barvou kuchyně či kuchyňských doplňků. Plastové desky mohou být různě sklopné a ohebné, a tak usnadňují vysypání obsahu. Mohou mít také zdrsnatělý povrch určený pro tření česneku, neklouzavou spodní stranu apod.


Sklo

Díky snadné údržbě, dokonalému designu či barevnému provedení jsou skleněné desky ozdobou kuchyně. Horší je to s jejich praktičností a bezpečností. Na skle rychle otupíte nože, a i když je hodně odolné, není nerozbitné. Proto je skleněná krájecí deska vhodnější spíše pro servírování pokrmů než pro jejich přípravu.

Zajímavým designovým tipem je skládací prkénko Joseph Joseph, které umožňuje suroviny po nakrájení velmi přesně nasypat do hrnce či do mísy pro ně určené. (dokuchyne.cz).

Bambusové prkénko značky Zwilling je nejen pěkné na pohled, ale i velmi praktické díky antibakteriálním látkám, které bambus obsahuje, a drážce na tekutiny. Obě strany můžete použít pro krájení ovoce a zeleniny, masa, ryb nebo pečiva. Pravidelné ošetření za studena lisovaným olejem udrží prkénko dlouho krásné. (Kulina.cz)

Krájecí deska Presto je vyrobená z pružného plastu pro snadné přenášení a vysypávání, má protiskluzovou vrstvu, díky které přilne ke stolu a neklouže. (Tescoma.cz)

Foto: Shutterstock, archiv firem

Nenechte si ujít další zajímavé články