TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Teplé počasí je tu a přímo láká k venkovnímu posezení. Pozvěte své známé, příjemně se posaďte a užijte si vůni ohně a pochoutek. Tady je pár tipů pro kvalitní grilování!

1. Co s uhlím?

Uhlí je nejlepší materiál. Seženete ho v každém obchodě a během sezony i na benzince. Co ale s navlhlým uhlím, které špatně hoří? Nechte ho několik dní usušit na slunci! Podpalujte ho papírem, dřevěnými třískami nebo podpalovačem. Uhlí je připraveno ke grilování, když jeho povrch zešedne a uhlíky uvnitř žhnou. Pravidelně ho prohrabujte, aby dobře hořelo a nebyly v něm černé kousky.

2. Jak na maso?

Vybírejte to s vyšším obsahem tuku, třeba krkovičku nebo bůček. Libová masa jsou po grilování suchá a tužší. Můžete je nakrájet na špíz, ale nezapomeňte je proložit slaninou či uzeninou. Negrilujte maso s kostí, hrozí riziko nepropečení. To hrozí i u grilování kuřecího masa. Pozor na tuk! Ten by neměl kapat do uhlí – vznikají tak zdraví škodlivé látky.

3. Lahodná marináda

Správnou marinádou získá maso na šťavnatosti a křehkosti. Nemusíte ho ale máchat v misce plné různých surovin. Podle šéfkuchařů vám stačí kvalitní olej, kyselá přísada, která dokáže zkrátit dobu tepelné úpravy (ocet, bílý jogurt, citronová či limetková šťáva i víno) a vaše oblíbené koření. Maso se obvykle marinuje celý den, u zeleniny stačí pár minut.

4. Jaký dresink je nejlepší?

Každému chutná něco jiného, a tak není na škodu vyrobit různé dresinky, do nichž můžete namáčet třeba zeleninu, pečivo a další přílohy. Nebojte se experimentovat a na stůl vyskládejte různé druhy. Pikantní, česnekový nebo bylinný.

5. Jak dlouho grilovat?

Každá surovina potřebuje rozdílnou délku grilování! Všeobecně se dá říct, že zeleninu a ryby grilujeme na bočních částech grilu, kde není přímý oheň. U hovězího steaku uřízněte silnější plátek o šířce zhruba 2,5 centimetru a grilujte nad přímým ohněm 8 minut. U vepřového ukrojíme zhruba 2 centimetry a grilujeme 6 až 8 min nad největším žárem. Kuřecímu dopřejte víc času a nechte ho na grilu i 12 minut.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Příběh mého nového zvířecího kamaráda mě rozplakal
skutecnepribehy.cz

Příběh mého nového zvířecího...

Přes to všechno, čím si...
Originální zázrak moderní architektury
rezidenceonline.cz

Originální zázrak moderní...

Uměleckým dílem v každém smyslu lze nazvat rezidenci,...
Originální Land Cruiser Toma Hankse jde do dražby
iluxus.cz

Originální Land Cruiser Toma...

Aukční dům Bonhams milovníkům...
Levandulování v kuchyni
panidomu.cz

Levandulování v kuchyni

O tom, že levandule krásně voní, přidává se do...
Moderní technologie chrání kulturní památky
21stoleti.cz

Moderní technologie chrání...

Národní muzeum v Praze, hrad a zámek v Českém...
Bezhlaví jezdci – někteří si povídají, jiní věští smrt
enigmaplus.cz

Bezhlaví jezdci – někteří si...

Najednou za sebou uslyšíte dusot koňských kopyt...
Rozhledna Krásenský vrch: Kamennou věž společnými silami vybudovala celá obec
epochanacestach.cz

Rozhledna Krásenský vrch:...

Cesta vzhůru po...
Zakázané epizody dětských pořadů, které neměl nikdo vidět
epochaplus.cz

Zakázané epizody dětských...

Každý z vás má nejspíše svůj...
Proč je jejich vztah odsouzen ke smutnému konci?
nasehvezdy.cz

Proč je jejich vztah...

Svou lásku vystavují na odiv...
Uteče krásné Lucii její další koloušek?
nasehvezdy.cz

Uteče krásné Lucii její...

Půvabná moderátorka Lucie...
Chřipková sezóna letos takřka neproběhla
epochalnisvet.cz

Chřipková sezóna letos...

Letošní chřipková sezóna připomínala z hlediska cirkulace virů...
Likvidace polské elity: Soutěž SS se sovětskou NKVD
epochaplus.cz

Likvidace polské elity:...

Zatímco se zbytky polské armády snaží utéct a...