TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Teplé počasí je tu a přímo láká k venkovnímu posezení. Pozvěte své známé, příjemně se posaďte a užijte si vůni ohně a pochoutek. Tady je pár tipů pro kvalitní grilování!

1. Co s uhlím?

Uhlí je nejlepší materiál. Seženete ho v každém obchodě a během sezony i na benzince. Co ale s navlhlým uhlím, které špatně hoří? Nechte ho několik dní usušit na slunci! Podpalujte ho papírem, dřevěnými třískami nebo podpalovačem. Uhlí je připraveno ke grilování, když jeho povrch zešedne a uhlíky uvnitř žhnou. Pravidelně ho prohrabujte, aby dobře hořelo a nebyly v něm černé kousky.

2. Jak na maso?

Vybírejte to s vyšším obsahem tuku, třeba krkovičku nebo bůček. Libová masa jsou po grilování suchá a tužší. Můžete je nakrájet na špíz, ale nezapomeňte je proložit slaninou či uzeninou. Negrilujte maso s kostí, hrozí riziko nepropečení. To hrozí i u grilování kuřecího masa. Pozor na tuk! Ten by neměl kapat do uhlí – vznikají tak zdraví škodlivé látky.

3. Lahodná marináda

Správnou marinádou získá maso na šťavnatosti a křehkosti. Nemusíte ho ale máchat v misce plné různých surovin. Podle šéfkuchařů vám stačí kvalitní olej, kyselá přísada, která dokáže zkrátit dobu tepelné úpravy (ocet, bílý jogurt, citronová či limetková šťáva i víno) a vaše oblíbené koření. Maso se obvykle marinuje celý den, u zeleniny stačí pár minut.

4. Jaký dresink je nejlepší?

Každému chutná něco jiného, a tak není na škodu vyrobit různé dresinky, do nichž můžete namáčet třeba zeleninu, pečivo a další přílohy. Nebojte se experimentovat a na stůl vyskládejte různé druhy. Pikantní, česnekový nebo bylinný.

5. Jak dlouho grilovat?

Každá surovina potřebuje rozdílnou délku grilování! Všeobecně se dá říct, že zeleninu a ryby grilujeme na bočních částech grilu, kde není přímý oheň. U hovězího steaku uřízněte silnější plátek o šířce zhruba 2,5 centimetru a grilujte nad přímým ohněm 8 minut. U vepřového ukrojíme zhruba 2 centimetry a grilujeme 6 až 8 min nad největším žárem. Kuřecímu dopřejte víc času a nechte ho na grilu i 12 minut.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pravda v konspiračních teoriích: Co prasklo na nejmocnější vlády světa?
epochaplus.cz

Pravda v konspiračních teoriích:...

Vlády všechny sledují, kradou mrtvá těla na pokusy,...
Zakladatel automobilky Fiat patřil k mistrům reklamy
epochaplus.cz

Zakladatel automobilky Fiat...

„Hledám investora pro výrobu...
Blahodárné účinky saunování
rezidenceonline.cz

Blahodárné účinky saunování

Pořídit si v dnešní době privátní saunu není vůbec...
Kdo řekl, že je romantika mrtvá? KRAKEN!
iluxus.cz

Kdo řekl, že je romantika...

Valentýna lemují laciné výlevy a nevkusný...
Pán blesků chtěl zbavit nebe kabelů
21stoleti.cz

Pán blesků chtěl zbavit nebe...

Pomocí malé skřínky byl schopen manévrovat...
Shrábne část milionů nakonec tajný dědic?
nasehvezdy.cz

Shrábne část milionů nakonec...

Letos se neobjeví v...
Pro a proti: Dokazují zážitky klinické smrti existenci onoho světa?
enigmaplus.cz

Pro a proti: Dokazují zážitky...

Prožitky blízké smrti jsou ve všech případech...
Nestresujte se tolik!
panidomu.cz

Nestresujte se tolik!

Kolikrát jste už tohle vyslechli, že?...
Řádí v Malawi čupakabra? Neznámý tvor vysál krev slepicím na tržišti
epochalnisvet.cz

Řádí v Malawi čupakabra?...

Čupakabra je charakteristická pro americký...
Sjezdařská klasika na Lipně
epochanacestach.cz

Sjezdařská klasika na Lipně

Ze všech skiareálů je...
Navzdory těžkému dětství a mládí se z Terezy Brodské stala sebevědomá dáma
nasehvezdy.cz

Navzdory těžkému dětství a...

Talentovaná a...
Vydrželi jsme a ještě vydržíme
skutecnepribehy.cz

Vydrželi jsme a ještě vydržíme

Říká se, že kdo si počká, ten se dočká. Zní to velmi...