TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Teplé počasí je tu a přímo láká k venkovnímu posezení. Pozvěte své známé, příjemně se posaďte a užijte si vůni ohně a pochoutek. Tady je pár tipů pro kvalitní grilování!

1. Co s uhlím?

Uhlí je nejlepší materiál. Seženete ho v každém obchodě a během sezony i na benzince. Co ale s navlhlým uhlím, které špatně hoří? Nechte ho několik dní usušit na slunci! Podpalujte ho papírem, dřevěnými třískami nebo podpalovačem. Uhlí je připraveno ke grilování, když jeho povrch zešedne a uhlíky uvnitř žhnou. Pravidelně ho prohrabujte, aby dobře hořelo a nebyly v něm černé kousky.

2. Jak na maso?

Vybírejte to s vyšším obsahem tuku, třeba krkovičku nebo bůček. Libová masa jsou po grilování suchá a tužší. Můžete je nakrájet na špíz, ale nezapomeňte je proložit slaninou či uzeninou. Negrilujte maso s kostí, hrozí riziko nepropečení. To hrozí i u grilování kuřecího masa. Pozor na tuk! Ten by neměl kapat do uhlí – vznikají tak zdraví škodlivé látky.

3. Lahodná marináda

Správnou marinádou získá maso na šťavnatosti a křehkosti. Nemusíte ho ale máchat v misce plné různých surovin. Podle šéfkuchařů vám stačí kvalitní olej, kyselá přísada, která dokáže zkrátit dobu tepelné úpravy (ocet, bílý jogurt, citronová či limetková šťáva i víno) a vaše oblíbené koření. Maso se obvykle marinuje celý den, u zeleniny stačí pár minut.

4. Jaký dresink je nejlepší?

Každému chutná něco jiného, a tak není na škodu vyrobit různé dresinky, do nichž můžete namáčet třeba zeleninu, pečivo a další přílohy. Nebojte se experimentovat a na stůl vyskládejte různé druhy. Pikantní, česnekový nebo bylinný.

5. Jak dlouho grilovat?

Každá surovina potřebuje rozdílnou délku grilování! Všeobecně se dá říct, že zeleninu a ryby grilujeme na bočních částech grilu, kde není přímý oheň. U hovězího steaku uřízněte silnější plátek o šířce zhruba 2,5 centimetru a grilujte nad přímým ohněm 8 minut. U vepřového ukrojíme zhruba 2 centimetry a grilujeme 6 až 8 min nad největším žárem. Kuřecímu dopřejte víc času a nechte ho na grilu i 12 minut.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Uteče Dara do Itálie za svým milencem?
nasehvezdy.cz

Uteče Dara do Itálie za...

Poslední týdny se nesou ve...
Deset největších teleskopů světa
epochaplus.cz

Deset největších teleskopů...

Lidstvo neustále touží dosáhnout až na...
Vyrobte si: Tělový krém s meruňkovou vůní.
panidomu.cz

Vyrobte si: Tělový krém s...

Pro tělový krém nemusíte do obchodu. S naším...
„Webb“ konečně vyletěl. Bude zkoumat počátek vesmíru
epochalnisvet.cz

„Webb“ konečně vyletěl. Bude...

Už brzy by vědci mohli a měli pozorovat snímky...
Lilium Jet: Elektrická revoluce v létání
21stoleti.cz

Lilium Jet: Elektrická...

Na začátku byla myšlenka, z myšlenky se stal...
Znovuzrození s Klarou Rott
iluxus.cz

Znovuzrození s Klarou Rott

Státní zdravotní ústav potvrdil, že použitím...
Dům nad údolím
rezidenceonline.cz

Dům nad údolím

Snesl se do podkrkonošské krajiny. S...
Dočká se vůbec někdy své vysněné svatby?
nasehvezdy.cz

Dočká se vůbec někdy své...

Veselka moderátorky...
Kounovské řady: Záhady ukrytá v lesích
epochanacestach.cz

Kounovské řady: Záhady...

Uprostřed lesa na pomezí...
I mistr tesař se utne: Napoleonova chyba stála život 550 000 vojáků
epochaplus.cz

I mistr tesař se utne:...

Francouzský císař Napoleon Bonaparte překračuje 24....
Benyho smrt jsem si dávala za vinu
skutecnepribehy.cz

Benyho smrt jsem si dávala...

Můj manžel Standa byl pracovně...
V historickém hotelu v Dublinu prý straší duch malé dívky
enigmaplus.cz

V historickém hotelu v Dublinu...

Hotel Shelbourne v hlavním městě Irska...