TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Teplé počasí je tu a přímo láká k venkovnímu posezení. Pozvěte své známé, příjemně se posaďte a užijte si vůni ohně a pochoutek. Tady je pár tipů pro kvalitní grilování!

1. Co s uhlím?

Uhlí je nejlepší materiál. Seženete ho v každém obchodě a během sezony i na benzince. Co ale s navlhlým uhlím, které špatně hoří? Nechte ho několik dní usušit na slunci! Podpalujte ho papírem, dřevěnými třískami nebo podpalovačem. Uhlí je připraveno ke grilování, když jeho povrch zešedne a uhlíky uvnitř žhnou. Pravidelně ho prohrabujte, aby dobře hořelo a nebyly v něm černé kousky.

2. Jak na maso?

Vybírejte to s vyšším obsahem tuku, třeba krkovičku nebo bůček. Libová masa jsou po grilování suchá a tužší. Můžete je nakrájet na špíz, ale nezapomeňte je proložit slaninou či uzeninou. Negrilujte maso s kostí, hrozí riziko nepropečení. To hrozí i u grilování kuřecího masa. Pozor na tuk! Ten by neměl kapat do uhlí – vznikají tak zdraví škodlivé látky.

3. Lahodná marináda

Správnou marinádou získá maso na šťavnatosti a křehkosti. Nemusíte ho ale máchat v misce plné různých surovin. Podle šéfkuchařů vám stačí kvalitní olej, kyselá přísada, která dokáže zkrátit dobu tepelné úpravy (ocet, bílý jogurt, citronová či limetková šťáva i víno) a vaše oblíbené koření. Maso se obvykle marinuje celý den, u zeleniny stačí pár minut.

4. Jaký dresink je nejlepší?

Každému chutná něco jiného, a tak není na škodu vyrobit různé dresinky, do nichž můžete namáčet třeba zeleninu, pečivo a další přílohy. Nebojte se experimentovat a na stůl vyskládejte různé druhy. Pikantní, česnekový nebo bylinný.

5. Jak dlouho grilovat?

Každá surovina potřebuje rozdílnou délku grilování! Všeobecně se dá říct, že zeleninu a ryby grilujeme na bočních částech grilu, kde není přímý oheň. U hovězího steaku uřízněte silnější plátek o šířce zhruba 2,5 centimetru a grilujte nad přímým ohněm 8 minut. U vepřového ukrojíme zhruba 2 centimetry a grilujeme 6 až 8 min nad největším žárem. Kuřecímu dopřejte víc času a nechte ho na grilu i 12 minut.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Loďka v mém snu ukazovala na děsivé nebezpečí
skutecnepribehy.cz

Loďka v mém snu ukazovala na...

Ta stavba nás přitahovala děsivou...
Zázračný lotosový kořen
nejsemsama.cz

Zázračný lotosový kořen

Trápí vás často kašel a nachlazení? Pak byste se měla...
Maximilian Davis stojí za novou vůní pro Ferragamo
iluxus.cz

Maximilian Davis stojí za...

Ferragamo představuje první...
Ukrývá porubský Oblouk srp a kladivo?
epochalnisvet.cz

Ukrývá porubský Oblouk srp...

Za prací v dolech a hutích na Ostravsku se po...
Neskutečný luxus, zvaný Jade Ocean
rezidenceonline.cz

Neskutečný luxus, zvaný...

Ve zcela nové výškové budově v Sunny Isles...
Kostel Matky Boží v Telči: Panna Marie volá ze zvonice nejkrásnějším hlasem
epochanacestach.cz

Kostel Matky Boží v Telči: Panna...

Město Telč je prodchnuto slavnou historií, takže...
Stopka pro Perkausovou? Ven raději bez muže
nasehvezdy.cz

Stopka pro Perkausovou? Ven...

Půvabná moderátorka Eva...
Konec indického hrdiny: Mahátma Gándhí
epochaplus.cz

Konec indického hrdiny:...

Mahátma Gándhí je dodnes oslavovaným hrdinou...
Cibule v hlavní roli
panidomu.cz

Cibule v hlavní roli

Cibule není jenom přírodním elixírem pro...
Zavařil Švihovi lakomý arcivévoda?
historyplus.cz

Zavařil Švihovi lakomý...

„Tohle by mohl být sólokapr,“ zamne si ruce šéfredaktor...
Komunikace ve světě primátů: Proč lidoopi gestikulují?
21stoleti.cz

Komunikace ve světě primátů:...

Kdo kdy pozoroval šimpanze,...
Ozvěny minulosti: Zkáza Titaniku znovu v éteru
enigmaplus.cz

Ozvěny minulosti: Zkáza...

Čas od času jsou zaznamenány...