TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Odpalované těsto vychází ze slova odpálit, to znamená, že se do vařící tekutiny (voda či mléko s tukem) přidá mouka a za stálého míchání se vytvoří hmota připomínající knedlík.

Je důležité, aby mouka absorbovala co největší množství tekutiny, neboť v tomto těstě není žádné jiné kypřidlo než právě voda uzavřená v mouce ve formě vodní páry.

Do takto připravené hmoty se přimíchají vajíčka a hmota se dále tvaruje. Je potřeba pohlídat, aby v těstě nebyly hrudky, musí se také lepit k hrnci. Těsto není výrazně slané ani sladké, díky tomu existuje celá škála možností, jak ho využít.

Pečení

Pečicí papír pomažte máslem a na chvíli ho dejte pod tekoucí studenou vodu. To pomůže při pečení vytvořit páru.

Trouba se nesmí otevřít!

Prvních 15 až 20 minut voda uzavřená v hmotě způsobuje zvětšení objemu a nakypření. Pára, která v troubě vzniká, se vypouští až po nabytí objemu. Tedy nejdříve po 20 minutách.

Toto je důležité, protože pára také způsobuje tmavé zabarvení. A tmavé a splasklé větrníčky určitě nechcete.

Plnění krému

Upečené větrníčky buď z poloviny nakrojte, nebo do nich ze strany udělejte malý otvor, do kterého se vám vejde cukrářská špička. Žloutkový krém můžete nahradit obyčejným vanilkovým pudingem.

Skvělou náplň vám poskytne i dobře vyšlehaná šlehačka ochucená vanilkou nebo šlehačka pařížská. Způsobů je nesčetně. Záleží jen na tom, co máte rádi.

Nenechte si ujít další zajímavé články