TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Léto je za dveřmi, a tak je nejvyšší čas „vyladit se“ do plavek. Sem tam nějaký ten faldík navíc rozeženeme vhodnou úpravou jídelníčku. Zkusme zapomenout na tučná a hutná jídla a nahradit je lehkými pokrmy, po kterých určitě nebudeme nabírat nežádoucí kila. Zkuste je s námi.

Tento skvělý salát dokáže hravě nahradit i hlavní jídlo.

Salát s plody moře

Suroviny pro 4 osoby: 150 g ledového salátu, 150 g rucola salátu, 150 g frisse salátu 150 g hlávkového salátu, 150 g dubového salátu, 600 g koktejlu mořských plodů Nowaco, 5 stroužků česneku, 5 cl bílého vína, sůl, mletý černý pepř, 4 lžíce olivového oleje, lžíce petrželky kudrnky Na hořčično-citronový dresink: 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce dijonské hořčice, šťáva z jednoho citronu, 2 polévkové lžíce cukru, 100 ml olivového oleje, sůl podle chuti

Postup: Dary moře nejprve naložíme aspoň na 12 hodin do láku z drceného česneku, bílého vína, olivového oleje a sekané petrželky. Listy salátů opereme a osušíme. Natrhané je rozložíme na mísu a doplníme dary moře prudce osmahnutými na oleji. Před podáváním ještě doplníme hořčično-citronovým dresinkem.

A1
Carpaccio můžete velmi dobře vyrobit i z jiných druhů mas, třeba ze svíčkové nebo vepřové panenky.

Česky se tomu kulinářskému zázraku říká „karpáčo“.Vy, kteří s tímto zázrakem máte zkušenosti, určitě potvrdíte, že prostě nemá chybu.

Carpaccio z lososa

Suroviny pro 4 osoby: 280 g syrového lososa, olivový olej, rybí zelené koření, sůl, 2 citrony, červená cibulka

Postup: Rybu naložíme ideálně na 24 hodin do oleje s rozmíchaným kořením, solí, pepřem a citronovou šťávou. Po odležení odkrajujeme velice tenké plátky masa a skládáme úhledně na talířky. Zdobíme citronem a nakrájenou červenou cibulkou. Pokud vám carpaccio připadá ještě málo okořeněné, můžete si ho klidně ještě dochutit.

Náš tip: Carpaccio můžete velmi dobře vyrobit i z hovězí svíčkové nebo vepřové panenky.

S velkým výběrem ryb na našem trhu je k dispozici i mnoho zajímavých receptů. Tento je jeden z nich.

A2
Zkuste i jinou rybu, než jste zvyklí. Třeba žraloka.

 Žralok na barevném pepři

Suroviny pro 4 osoby: 4 x 200 g tuňákového steaku, 1 lžíce červeného rybího koření, 100 g másla,1 lžička barevného pepře, 1 větvička čerstvého rozmarýnu, 100 ml bílého vína,1 limetka, 1 citron, 100 ml olivového oleje

Postup: Steaky osolíme, okořeníme a opečeme na olivovém oleji z každé strany po 5 minutách. Hotovou rybu vyjmeme a do oleje po steakách nasekáme rozmarýn, přidáme máslo, citronovou šťávu, pepř a necháme probublat. Steaky před podáváním necháme ještě chvíli ve výpeku prohřát.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články