TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Poradíme vám, jak snadno a bez námahy spotřebiče, kuchyňskou linku, pekáče a kastroly vyčistíte.

1. Trouba by se měla čistit ideálně po každém pečení. Zabráníte tak tomu, aby vznikaly velké plochy a silné vrstvy usazenin. Co si ale počít, když už se vytvoří? Nechte troubu částečně vychladnout a pak na stěny nastříkejte speciální přípravek na čištění trub nebo roztok jemného mýdla s vodou v poměru 1:1. Poté troubu zapněte na 100 ºC na 10 minut a jakmile vychladne, důkladně ji vytřete. Prostor můžete vytřít také octovou vodou, která odmašťuje a dezinfikuje.

2. V zapékací formě i na plechu zůstanou i přes veškerou snahu občas připálené zbytky. Nejlépe se jich zbavíte, když pekáček nebo plech ihned po použití opláchnete teplou vodou a přetřete měkkou houbičkou namočenou v tekutém písku. Skvělým pomocníkem je i kuchyňská sůl. Povrch plechu navlhčete, na připálená místa nasypte sůl a nechte několik minut působit. Pak setřete hadříkem.

3. Mastné cákance na sporáku vás při smažení kapra a řízků jistě neminou. Elektrický sporák s kovovými plotnami vyčistíte nejlépe houbičkou s jemným mýdlem nebo jarem. Sklokeramickou varnou desku vyčistěte citronovou šťávou, kterou rozetřete po ploše a necháte chvíli působit. Pak povrch otřete hadříkem namočeným v horké vodě. Ploténky elektrického nebo plynového sporáku snadněji zbavíte nečistot, když místo drátěnky použijete zmačkaný alobal.

4. Při válení těsta na vánoční cukroví se snadno zapráší a zašpiní i deska kuchyňské linky. Přilnuté nečistoty odstraníte slanou, mírně kyselou octovou vodou, do které namočíte hadřík nebo žínku a desku vydrhnete. Nakonec ji opláchněte čistou vodou a přeleštěte suchou utěrkou. Pokud je deska polepená od těsta, posypte ji solí a setřete houbičkou.

5. Nepříjemná vrstva mastnoty ulpí i na dvířkách a madlech kuchyňské linky. K jejich vyčistění použijte jednorázové vlhčené utěrky z mikrovlákna nebo odmašťovací prostředek vyrobený z pár kapek octa, lžičky soli a malého množství vody.

6. Zašpiněný dřez z ušlechtilé oceli vyčistíte a vrátíte mu ztracený lesk, když ho potřete solí a octem a na závěr opláchnete vlažnou vodou. Vzniku skvrn od vodního kamene zabráníte, když dřez po každém mytí vytřete dosucha.

 

Tags : čištění

Nenechte si ujít další zajímavé články