TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Goji, chia, quinoa… Před pár lety jsme o nich ještě nevěděli nic. Teď jim říkáme superpotraviny. Objevili jsme objevené?

Goji
Možná už jste někde v obchodě zaznamenali takové červené sušené plody, které vypadaly jako zmenšenina šípku. Je to goji (godži) neboli kustovnice čínská, kterou tradiční čínská medicína považuje za elixír mládí, vitaminovou bombu, ovoce nesmrtelnosti, prostě takový červený diamant. Ve starověké Číně sloužila dokonce i jako platidlo. Dnes se o ní opět mluví hlavně v souvislosti se zdraví prospěšnými látkami a lidé ji hojně nakupují.

Pokud se i vy rozhodnete s ní seznámit, zvažte, v jaké formě ji budete konzumovat. V našich podmínkách přicházejí v úvahu právě ony sušené bobule, šťáva, kapsle či prášek. Navrhujeme vám zkusit bobule. Ty totiž můžete jíst tak, jak jsou, nebo v mnoha kuchyňských úpravách. Můžete je přidávat do müsli či do jogurtu k snídani, do čaje, nebo z nich čaj vařit, ale i do salátů, třeba v salátu z bílého zelí se krásně vyjímají a ještě dodají zvláštní navinulou chuť. Právě tak můžete goji přidávat do polévky, do rýže či k masu. Ale pozor, chcete-li vytěžit z tohoto zázraku přírody maximum, užívejte ho v přiměřeném množství, maximálně 2 lžíce denně tj. 10–15 gramů.

Čaj z goji

1) Zhruba 3– 4 lžičky plodů goji smícháme s litrem vody a asi 3 minuty vaříme. Odstavíme a scedíme.

2) Zbylé plody kustovnice nevyhazujeme – vitaminy a další látky si plody zachovají i po povaření. Nesladíme nebo osladíme jen lehce lžičkou medu.

3) Čaj můžeme popíjet denně, ovšem maximálně tři týdny, pak by měla následovat týdenní pauza.

Chia
Drobná, asi 2 mm velká semínka jsou plody šalvěje hispánské a znali a používali je již Aztékové. Mají ohromné hydrofilní vlastnosti. Dokážou navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což oceníte při fyzické zátěži. Jsou zdrojem Omega-3 mastných kyselin, které příznivě působí na kardiovaskulární systém a mají spoustu minerálů. Můžete jimi posypat jogurt, ranní ovesnou kaši, můžeme jimi také zvýšit energetickou a biologickou hodnotu koktejlů, smoothie či šťáv. Lze z nich vyrobit chutnou, zdravou svačinku, například v kombinaci s banánem, popřípadě je pouze namočit do vody, přidat citron, med a vyrobit tak osvěžující, výživný nápoj. Navíc, tato malá semínka dokážou organismus zasytit na celé hodiny a zažehnat tak vlčí hlad. Když je tedy budete konzumovat ráno, nebude vás pronásledovat hlad ani mlsná a třeba se vám podaří i zhubnout. Ale jako u všeho i tady platí opravdu konzumovat s mírou – čili maximálně 2–3 lžíce denně.

Retrokoktejl s chia semínky

1 lžička chia semínek, 1 dl vody, 200 g jahod, 1 jablko, 2 banány, máta na ozdobu
Jahody očistíme a vhodíme do mixeru. Přidáme oloupané banány a oloupané rozkrájené jablko zbavené jádřince. Pečlivě rozmixujeme s přidáním vody. Do hotového koktejlu přidáme semínka chia a zamícháme. Podáváme asi po 10 minutách, aby semínka stačila nabobtnat.

Rady

Smoothie s chia semínky můžeme vyrobit z jakéhokoliv ovoce, chia se dají přidávat i do mléka či jogurtových nápojů.
Chia jsou velmi drobná a snadno se rozsypou, pokud je začnete stírat mokrou houbičkou, zgelovatí a přilepí se vám. Použijte raději malý smetáček či elektrostatickou utěrku.

Quinoa
Málokdo ji zná, pravda, v Čechách není příliš rozšířená, přesto je v dnešní době již snadno dostupná. Jedná se o jednu z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Pro staré Inky byla quinoa denním chlebem. Jako většina obilovin, také quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Obilovinu není potřeba předem propírat, jako tomu bývá u jáhel. A že je hotová, poznáme podle toho, že trochu zprůsvitní a na jednotlivých zrníčcích je patrná struktura klíčku. Výborně se hodí na přípravu sladkých kaší, zeleninových salátů, na přípravu dezertů či jako zavářka do polévky. Fantazii se však meze nekladou, lze ji přidat všude tam, kde jsme byli zvyklí konzumovat rýži. Dá se krásně zkombinovat se sušeným ovocem a vyrobit tak zdravou a sladkou alternativu snídaně či svačinky pro vaše děti.

Rada:

Který ze třech druhů nakoupit? Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť. Podobá se bílé rýží, ale je mnohem zdravější. Červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Pilaf
1 hrnek quinoy, 2 nakrájené mrkve, nakrájený kousek celeru, 2 lžíce olivového oleje, nakrájená červená paprika, 4 stroužky česneku, 1/4 lžičky kurkumy (nebo kari), 1/2 lžičky mletého koriandru, ½ lžičky soli, 1 a 3/4 hrnku vody, zelené byliny dle chuti (např. rukola, petržel, libeček), černý pepř na dochucení

1) Propláchněte quinou a nechte okapat na jemném sítku. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájený česnek. Přidejte nakrájenou mrkev, celer a papriku, vše dobře promíchejte a nechte chvíli dusit. Přimíchejte quinou a počkejte, než začne pukat. Přilijte vodu, osolte a vařte cca 12 minut, až quinoa změkne. Vmíchejte zelené bylinky (rukolu, petržel nebo libeček) a trochu pepře.

2) Pokud se neobejdete bez masa, můžete se zeleninou osmahnout kuřecí nebo krůtí nakrájené na kousky.

3) Povařte ještě dalších 5 minut a můžete servírovat.

Nenechte si ujít další zajímavé články