TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Vaříte, pečete, smažíte, obskakujete rodinku a najednou si uvědomíte, že ten váš sporák už má opravdu nejlepší léta za sebou. Přišel čas koupit nový.

Možná se právě teď ještě sami pro sebe vymlouváte, že jste přece na ten starý zvyklí, že už víte, jak peče, a že nový stojí fůru peněz. A co když to nebude ono? Sporák máte přece na léta a co když se nesžijete a bude to horší než teď. Takže než se rozmyslíte, dáme vám pár tipů, na co se soustředit.

Na velikosti záleží
Máte-li dost prostoru a širokou rodinu, určitě budete uvažovat o větším sporáku. Ovšem ti, kteří se potýkají s nedostatkem místa, nebo jsou sami a téměř nevaří, musí vzít do ruky metr a rozum do hrsti. Bude také hodně záležet na tom, jestli plánujete novou kuchyň a představujete si sporák vestavěný, nebo jednotlivé moduly (varnou desku a troubu) zvlášť, nebo si můžeme pořídit polyvalentní troubu, což znamená, že trouba je kombinovatelná s varnou deskou  a ovládání obou spotřebičů je společné, anebo sáhnete po osvědčeném samostatně stojícím spotřebiči.

Rozhodnutí padlo
Jestliže jste zvolili sporák, tedy jeden spotřebič s varnou deskou a troubou a máte jasno, kde ho umístíte, obvykle to bývá na konci pracovní plochy, nezapomeňte na rozměry. Většinou mívají sporáky 50, 55 až 60 cm, ale jsou samozřejmě větší, které mají téměř profesionální parametry a různé užitečné vychytávky. Výška bývá standardně 85 cm. Takže pokud nejste dlouháni, měla by vám vyhovovat.

Elektřina nebo plyn
Tady rozhoduje, jaký máte v bytě přístup k energiím. Podle toho zvolíte sporák plynový, elektrický nebo kombinovaný.

Plynový
+Výhodou plynového sporáku, zejména hořáků je rychlost, dobrá regulovatelnost a úspora energie.
+Hořáky dosahují okamžitě potřebnou intenzitu ohřevu a po vypnutí nevzniká téměř žádné zbytkové teplo, jako je tomu u elektrických plotýnek.
– Nevýhodou plynové trouby je špatná regulovatelnost a to, že peče od spodu, takže hrozí připálení jídla.

Elektrický
+ Trouba se dobře reguluje a teplo rozloží rovnoměrně. Umí ohřívat i svrchu a grilovat. U horkovzdušných trub navíc ve vnitřním prostoru víří vzduch.
– Větší energetická náročnost, tedy dražší provoz
Co se týče plotýnek, ty mohou být u elektrického sporáku klasické litinové, v podobě sklokeramické desky či indukční báze ohřevu. Klasické elektrické varné desky s litinovými plotnami bývají již běžně vybaveny plotýnkou s „červeným bodem“, který umožňuje její rychlejší rozehřátí.

Sklokeramická deska
Dobře vypadá, a proto ji používá velká část spotřebitelů.
+ Oproti klasickým plotýnkám snižuje sklokeramická deska ztrátu energie při rozehřívání desky a je úspornější a bezpečnější.
+Některé sklokeramické desky mou být vybaveny také zónami pro její rychlejší rozehřátí, jež většinou nalezneme pod názvy Superrychlá zóna, Quick systém, HiLight zóny, Sprint start aj.
+ Rovnost desky také minimalizuje ztrátu prostoru mezi plotýnkami. Ovládání sklokeramických desek může být jak mechanické, tak dotykové.
– Sklokeramické desky je třeba opatrně čistit a dát pozor, abychom je neopatrným zacházením s nádobím nerozbili.

Kombinovaný sporák
Má výhody obou předchozích. Pokud tedy můžete používat plyn, je to jasná volba. Jen musíte dát při výběru pozor na některé technické detaily. Třeba na to, aby hrnce dobře seděly na mřížkách a nehrozilo opaření nebo vylití tekutiny. Někteří výrobci jdou dokonce tak daleko, že dělají na mřížkách speciální vroubky, aby hrnec nemohl klouzat.

Funkce
Dnešní sporáky mají spoustu funkcí, o kterých si hospodyňky před pár lety mohly nechat jen zdát. Samozřejmostí je dobré osvětlení trouby, ale dnes už i všelijaké displeje a programy. Jak si svůj budoucí sporák vyberete, záleží jen na vás. Přemýšlejte ovšem, které funkce jsou pro vás a vaši domácnost nejdůležitější. Pokud spíše vaříte, měli byste se zaměřit na nabízené funkce varné desky a naopak, pokud více využíváte při připravování jídla troubu, měli byste svou pozornost zaměřit právě na ni. Nemusíte si pořizovat sporák s deseti funkcemi a pak je nevyužívat. Možná ale, že se vám některé právě hodí. Trouby mohou mít funkci předehřívání i rozmrazování. Některé bývají vybaveny výklopným grilem či ochlazováním dvířek. Sporák má většinou zapalovač a pojistku proti zhasnutí plamene.

Čištění trouby není žádná věda
O čištění varné desky jsme už psali, ale ještě se věnujme na troubě. Pokud se vám nechce drhnout ji téměř po každém pečení, zaměřte se na ty pyrolytické nebo katalytické. Pyrolytické trouby pracují na principu zahřátí se na vysokou teplotu (v řádech stovek °C), kdy dochází ke spálení mastnoty i zbytků připáleného jídla. Díky těmto vysokým teplotám dochází k chemickým procesům, během kterých se zbytky po pečení přemění na hromádku popela, kterou jednoduše smetete ze spodní části trouby. Pokud se rozhodnete pro troubu s pyrolýzou, rozhodně si zkontrolujte, z kolika vrstev skla je vytvořen průhled dveří. Čím více skel, tím lépe. Ideální přitom je, když je průzor dovnitř co největší a je navíc vybaven funkcí, která snižuje teplotu čelního skla – můžete si pak být jisti, že i při těchto extrémních teplotách se volně pohybujícím potomkům nebo domácím zvířátkům nemůže nic stát. Trouby katalytické pracují podobně. Povrch uvnitř trouby je vyroben s porézní smaltovanou úpravou, která zaručuje, že při samočištění se mastnota a nečistoty vsakují a postupně rozpouštějí. Většinou toto čištění probíhá po samotném pečení, kdy necháte troubu ještě 20 minut běžet v „režimu čištění“. Jako nevýhoda se může jevit fakt, že plechy v těchto troubách by se měly každých 5 – 6 let vyměnit.

Nenechte si ujít další zajímavé články