TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Čím více tuku, žloutku či vajíček, popřípadě mléka, ale také cukru, v poměru k mouce, tím bývá těsto jemnější a nadýchanější.

Správné a dlouhé kynutí je také klíčové, je lepší nechat těsto alespoň dvakrát vykynout, než se začne zpracovávat. A pamatujte, že u kynutých těst je lepší rychlé pečení, než pomalé sušení.

Zdobení

Náplně vložte do cukrářských sáčků. Nejprve se na základní koláč natře bílá náplň, například tvarohová, a těmi ostatními barevnými se vykreslují různé motivy a vzory.

Nezapomeňte na rum!

Rum zadržuje vodu, udržuje vláčnost, je velmi aromatický a do českého kynutého pečiva dnes neodmyslitelně patří. A rumové máslo je poslední dotek na koláči, který nám udrží koláč vláčný, voňavý a chutný.

Pečení

Koláče jsou upečené, když takzvaně pérují. Zatlačte prstem na okraj koláče a ten se zlehka vrací do původní podoby. Máslo rozpusťte, přidejte do něj rum a touto horkou směsí potírejte právě vytažený koláč. Vždy platí horké na horké. A lehce ho také celý zacukrujte vanilkovým cukrem.

Jak dlouho koláč vydrží?

Pokud je skladovaný v chladu, tak klidně tři až čtyři dny.

Vyzkoušejte i povidlovou náplň

Ingredience: 2 g skořice, 150 g švestkových povidel, 2 lžíce rumu, strouhaný perník

Postup: Je to rychlé, stejně jako ostatní náplně. Povidla jen dochutíte rumem a skořicí, popřípadě zahustíte strouhaným perníkem, který koláči dodá zase jiný rozměr.

Nenechte si ujít další zajímavé články