TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Říká se, že krůta má devět druhů masa a mnoho chutí. Ale nejen to je důvodem, proč bychom ji měli zařadit do jídelníčku co nejčastěji.

Většina lidí si kupuje prsa a stehna, ale ani je nenapadne, že i z jiných kousků masa se dá udělat velká laskomina. Jako příklad může sloužit krůtí krk, který se obvykle vaří, ale labužníci a milovníci „obíraček“ už dávno přišli na to, že když se upeče, je to opravdu lahůdka. Ale vezměme to po pořádku.

Počítejme do devíti

1. Prsa z krůty se skládají z většího a menšího svalu, často označovaného jako filet. Větší část prs využíváme na závitky a rolády, nebo se často zpracovávají v mleté podobě. Filet se výborně hodí na minutkovou úpravu, na přípravu opečeného krůtího masa ve formě steaků nebo soté. Prsní svaly se hodí i na grilování, pečení, uzení, vaření a na řízky.

2. Spodní stehno – má maso nejtmavší, hutnější, vhodné k uzení, k pečení, grilování i k vaření (krůtí ovar).

3. Horní stehno – pokud je vykostíme a odstraníme kůži, má charakter telecího, čili je můžeme použít na omáčky či na řízky.

5. Letky – vynikající jsou opečené nebo grilované. Jsou oblíbené milovníky křupavé kůžičky.

6. Krk – má dlouhé maso, využívá se k vaření polévek nebo do rizota či těstovin.

7. Biskup – tučná část. Uzený nebo pečený je lahůdkou (ovšem společnost u stolu se obvykle dělí na ty, kdo ho milují, a ty, kdo by ho do úst nevzali).

8. Krůtí játra – jsou pevnější než kuřecí, skvělá jsou restovaná, výborně se hodí k výrobě domácí paštiky.

9. Žaludek – výborná svalovina vhodná do polévky nebo na guláš.

Desáté maso?

A které že to je? Dvě malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří. Je to jen hrstka svalů, která se běžně, zvlášť v obchodech, neprodává, proto zkuste krůtu sehnat u chovatele. Připravují se z nich vynikající medailonky, které jsou vyhledávanou pochoutkou kulinářských restaurací.

Ještě je třeba podotknout, že krůta má asi 70 % bílého masa a 30 % tmavého. Bílé je samozřejmě méně kalorické. Nejtučnější je kůže (Jenže bez ní by to jaksi nebylo ono).

Proč bychom měli jíst krůtí maso?

Odpověď je nasnadě. Protože je zdravé. Má minimální obsah tuků a důležité je, že krůtí tuk má výhodnější složení než tuk z vepřového nebo hovězího masa. Obsahuje více kyseliny linolové, což je jedna z esenciálních nenasycených mastných kyselin, které jsou nezbytné pro udržení dobrého stavu tepen a přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Maso má ve srovnání s jinými, i kuřecím, mnohem vyšší obsah bílkovin, které potřebujeme pro obnovu a správné fungování buněk. Navíc je lehce stravitelné, což ocení vlastně všichni. A jaké má další vlastnosti?

Superpotravina pro zdravé i nemocné

Odborníci na výživu řadí krůtí maso mezi 14 superpotravin. Těmi dalšími jsou rajčata, brokolice, borůvky, čaj, luštěniny, oves, dýně, jogurt, vlašské ořechy, špenát, losos, sója a pomeranče. Říká se, že jsou nejlepší prevencí proti civilizačním chorobám a pomáhají i prodloužit lidský život. V každém případě se krůtí maso hodí nejen pro lidi, kteří chtějí žít zdravě, ale i pro pacienty s velmi přísnými dietami, jakou je například pankreatická. Samozřejmě při této dietě musí být krůtí maso správně upravené (Vyvarujeme se smažení ani nepřipravujeme tučné omáčky). Krůtí maso také obsahuje důležité vitaminy řady B a také zvýšené množství minerálů, jako jsou například železo, vápník, selen a zinek. Zvýšené množství železa podporuje krvetvorbu a fungování červených krvinek. Je cenné například pro sportovce a pro ženy po menstruaci, případně s anemickými potížemi. Vyšší obsah vápníku může být užitečný zase pro ženy v klimakteriu, které ohrožuje řídnutí kostí. Selen a zinek patří mezi minerály důležité v boji proti volným radikálům. Podporují imunitu. Krůtí maso se doporučuje i při jaterní dietě, diabetu, onemocnění srdce, ale i při rekonvalescenci po nemocech nebo operacích.

Jak upéci nejlepší krůtu

Na rozdíl od Američanů, kteří krůty konzumují ve velkém při Díkůvzdání, u nás se kupují spíš jednotlivé části, které se mohou upravit různými způsoby. Mnohé hospodyňky celou krůtu nikdy nepekly buď proto, že k tomu neměly příležitost, nebo proto, že nesebraly dostatek odvahy a uvěřily pověrám o tuhém mase ne nepodobném žvýkačce, krvavém u kosti a následně vyhozeném po celodenním trápení do popelnice. Ostatně i v literatuře se najde vtipné pojednání o krůtě (zkuste si třeba přečíst kuchařku Achilla Gregora Muž v zástěře). A až se zasmějete, dejte se do toho. Je to vlastně podobné jako u kuřete.

1. Nejdříve ze všeho krůtu dobře osušíme (uvnitř i vně) papírovými ubrousky, včetně záhybů v kloubech. Po důkladném osušení dáme nezakrytou krůtu na noc do chladničky.

2. Druhý den vetřete do kůže koření, bylinky a citronovou šťávu. Do dutiny můžete vložit dobře omyté poloviny citronu, případně stroužek česneku a svazeček bylinek. Uvnitř však musí zároveň zůstat volný prostor.

3. Okořeněnou krůtu potřete olivovým olejem.

4. Velmi důležité je krůtu dobře osolit a opepřit zevně i zevnitř (při podlévání se sůl smývá).

5. Kolíkem (jehlou) zajistíme, aby se dutina nestáhla. Volný otvor umožní proudění vzduchu, čímž se zkrátí čas tepelné úpravy a krůta se propeče rovnoměrně. Vyplatí se zapíchnout do nejsilnější části stehen kovovou jehlu, jež povede teplo do míst, která se propékají nejdéle.

6. Před samotným pečením krůty je potřeba ze stehen odstranit šlachy, jinak je docela jisté, že maso bude tuhé.

V předem vyhřáté troubě při 220 °C se nejprve krůta peče vcelku 20 minut. Pak se teplota sníží na 180 °C a maso se postupně dopéká. Mělo by se počítat s 12–13 minutami na každých 500 g hmotnosti. Teplota by nikdy neměla klesnout pod 165 stupňů. Dobře upečený pták má mít v prsou teplotu 77 °C a ve stehnech 82 °C. Během pečení nesmíme zapomínat potírat krůtu máslem a polévat vypečenou šťávou.

Před rozkrájením má krůtí pečeně odpočívat nejméně dvacet minut. Maso se příjemně zatáhne a zůstane šťavnaté. Na rozdíl od kuřete je mladé krůtí i krocaní maso nejen jemné, ale hlavně vyzrálejší. Krůty jdou na jatka v 15. až 16. týdnu věku (8,5–9,5 kg), krocani v 21. až 22. týdnu (až 21 kg).

Tags : krůta

Nenechte si ujít další zajímavé články