TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Pod pořádně vydatným obědem si rodina Veroniky Žilkové představí třeba dokřupava upečenou kachnu se strapačkami nebo bramborovými knedlíky.

Ingredience

1 větší kachna nebo 2 menší
4 jablka
2 až 3 lžičky kmínu
sůl

Zelí

500 g bílého kysaného zelí v sáčku
500 g červeného kysaného zelí v sáčku
sádlo z kachny
2 menší cibule nakrájené nadrobno
2 menší syrové brambory
kmín
sůl

Strapačky

800 g syrových brambor
250 g hrubé mouky
1 vejce
sůl

Postup

Kachnu opláchneme, osušíme, osolíme uvnitř i vně a posypeme kmínem. Dovnitř vložíme jablka. Kachnu položíme do pekáče na záda, nahoru nakrájíme cibuli, podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby při 200 °C. Po zhruba 3 hodinách kachnu odkryjeme a necháme ještě 15 minut opéct křupavou kůrčičku.

Vyndáme z pekáče a opatrně naporcujeme. Každé zelí vaříme zvlášť. Propláchneme jej a nakrájíme. V kastrolu osmahneme na sádle cibuli, přidáme zelí, kmín, osolíme, podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme asi 20 minut.

Na strapačky si nastrouháme syrové brambory na jemném struhadle. Smícháme je s hrubou moukou, vejcem, osolíme a těsto propracujeme. Strapačky zavaříme do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, povaříme je asi 3 minuty a scedíme.

Nenechte si ujít další zajímavé články