TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Jste zapřísáhlým milovníkem kávy? Podle odborníků má její přiměřená konzumace pozitivní vliv na vzhled, myšlení i zdraví. Nesmí se to s ní ale přehánět.

O kávě je známo, že je to výborný antioxidant (má dokonce vyšší podíl antioxidačních složek než zelený čaj a některé druhy ovoce). Nejznámější účinnou látkou je kofein, který – pokud ho dávkujete rozumně – vyvolává pocit spokojenosti a štěstí.

Kofein versus kortizol

Tato látka dokáže v těle vyrovnávat hladinu hormonu kortizolu, který vzniká v kůře nadledvin a je zodpovědný za naši fyzickou a mentální aktivitu. Jeho množství v organismu během dne kolísá. Není proto divu, že po kofeinu sáhneme právě ve chvíli, kdy se cítíme unavení, nesoustředění a kdy potřebujeme povzbudit. Náš organismus zpracovává kortizol přednostně před kofeinem, takže pokud je hladina hormonu na maximu, šálek kávy s námi nic neudělá. Kofein tělem proběhne. Jiná situace nastane v momentě, kdy množství kortizolu klesne.

První kávu si dejte v devět

Nejvyšší hladinu tohoto hormonu máme hned po probuzení a naopak nejméně ho máme večer před spaním. Menší výkyvy lze pozorovat i v průběhu dne. Pokud si tedy chcete dopřát kávu jako skutečný životabudič, měli byste tak učinit ve chvíli, kdy se množství kortizolu snižuje. To je během dopoledne (cca od 9 do 10 hodin) a odpoledne (přibližně od 13 do 17 hodin). Ranní šálek o sedmé oželte, ten vás příliš „nenakopne“.

Nenechte si ujít další zajímavé články