TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Kupujeme je často, protože mají v našich kuchyních bohaté využití. Jak ale vejce uskladnit, aby se nezkazila nebo nestala zdrojem nepříjemných zdravotních problémů? Poradíme vám!

Dříve jsme slýchávali, že bychom konzumaci vajec měli omezit, protože nejsou zdravá. Poslední trendy však hovoří o tom, že vejce nám neškodí. To však platí za předpokladu, že s nimi budeme umět správně nakládat.

Nákup a přeprava

Vejce kupujeme výhradně ta, která jsou označená, že prošla kontrolou, nemají žádnou prasklinu a jsou co nejčerstvější. Vejce třídy A mají minimální dobu trvanlivosti 28 dní po snášce. Na obalech vajec proto musí být tato skutečnost vyznačená. Při přepravě vajec z obchodu je nutné vyloučit silné otřesy, chránit je musíte i proti přímému slunečnímu světlu, proti mrazu a prachu.

Test čerstvosti

Čerstvé vejce při ponoření do sklenice s vodou klesá ke dnu a zůstane vodorovně ležet. Méně čerstvé se také potopí, ale zůstane ve vzpřímené poloze. Staré plave při hladině. Nepříliš čerstvá, nebo dokonce zkažená vejce při potřásání vydávají mlaskavý zvuk. Pokud máte sebemenší podezření, že vajíčka už nejsou čerstvá, je lepší je před použitím nejdříve rozklepnout do misky a přičichnout si. Zápach je velmi dobrým identifikátorem zkaženosti.

Správná teplota

Jak už bylo řečeno, vejce špatně snášejí změny teplot. Když se po vyjmutí z chladírenského boxu cestou domů ohřejí, orosí se a vznikne ideální místo pro tvorbu plísní. Doporučená teplota pro uskladnění je 5 až 8 °C, nesmí však překročit 18 °C. Před zpracováním by vejce měla mít pokojovou teplotu. Z lednice je proto nevyndávejte dřív než hodinu před samotným použitím, jinak se budou rychle kazit.

Jak dlouho

Vejce skladovaná v chladných spižírnách vydrží čerstvá i dva týdny. V chladničce pak klidně osm týdnů. Žloutky zalité vodou nebo mlékem vydrží čerstvé až 4 dny, bílky i celý týden.

Bez omývání
V žádném případě vejce před uložením neomývejte, narušili byste přirozenou ochrannou vrstvu porézní skořápky a tím zvýšili její náchylnost vůči průniku mikroorganismů. Vlhká skořápka je navíc ideálním prostředím pro tvorbu plísní.

Dvířka nejsou vhodná

Přestože má každá lednice ve dvířkách speciální držáčky na vajíčka, není tohle místo pro jejich skladování moc vhodné. Jednak je to nejteplejší místo v lednici, jednak se tam kvůli častému otevírání střídají teploty. Vajíčka proto raději uložte co nejvíc dozadu, kde je nejchladněji. Zřejmě ale bude problém v čem. Odborníci doporučují vejce před uskladněním v lednici vyjmout z kartonového obalu. Bývá znečištěný a mohl by kontaminovat další potraviny.

Špičkou dolů
Vejce ukládejte tupým koncem vzhůru. Tam se nacházejí póry, kterými přijímá kyslík. Pokud ho máte v ledničce déle než 10 dní, je třeba ho převrátit, aby žloutek nepřilnul zevnitř ke skořápce, kde je vyšší možnost nákazy.

Pozor na sousedy

Uvědomte si, že vápenná skořápka je pórovitá, tedy částečně prostupná. Když necháte vajíčko vedle plesnivé zeleniny, snadno se kontaminuje, takže byste ho měli raději vyhodit. Také do sebe lehce absorbuje cizí pachy, proto nikdy vajíčka neukládejte v blízkosti silně aromatických výrobků, jako je sýr nebo koření.

Zmrazení a jiné uložení

Celá vejce se nezmrazují. Po oddělení ale můžete zmrazit zvlášť bílky a zvlášť žloutky. Bílek zmrazujete bez přísad, žloutek podle budoucího užití s důkladně rozmíchanými dvěma procenty soli nebo pěti procenty cukru.

Uložení v pšenici: Není to běžný způsob, ale je účinný. Na dno bedničky nasypte vrstvu pšeničných zrn z poslední sklizně, na ně naskládejte vejce tak, aby se vzájemně nedotýkala, a zcela zasypte další vrstvou pšenice. To opakujte, až zaplníte celou bedničku. Tu pak uložte v chladné místnosti. Vejce budou jako čerstvá po celý rok a nebudou mít nepříjemnou pachuť.

Uvařená vejce v lednici

Často necháváme v lednici i uvařená vejce, víte, do kdy jsou ještě poživatelná? Jsou-li v teplotě 5-10 °C, mohou tam zůstat i 10 dnů.

Co byste měli vědět o zpracování

• Starší vejce nepoužívejte do majonéz či krémů, ale vždy je dobře tepelně opracujte.

• Vejce by měla mít při vložení do vroucí vody pokojovou teplotu, jinak mohou prasknout. Přímo z chladničky je proto raději vložte do studené vody a dejte vařit.

• Jak zabránit prasknutí vařeného vejce: propíchněte ho jehlou na širším konci, kde je vzduchová bublina. Vzduch z vajíčka vyjde ven a žloutek a bílek se mohou zahříváním rozpínat na jeho místo.

• Po uvaření vejce ihned zchlaďte studenou vodou, jinak se budou špatně loupat a bílek se poruší. Po zchlazení je po celém povrchu nakřápněte a na širším konci u vzduchové bubliny začněte loupat, nejlépe pod studenou tekoucí vodou.

• Vejce naměkko podávejte postavené v kalíšku, vejce do skla ve skleničce na nožičce – vrchní část skořápky odloupněte, lžičkou objeďte vejce uvnitř kolem skořápky a pak ho lehce vyjměte.

Text: Marie Skrčená, Foto: Shutterstock, Zdroj: slepice.info.cz, coopclub.cz, celostnimedicina.cz

 

Nenechte si ujít další zajímavé články