TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Nejčastěji marinujeme kuřecí, vepřová nebo hovězí maso. V posledních letech hojně na trh proniká také klokaní maso, takže i to se objevuje na českých grilech.

Hlavní zásady při grilování masa

Maso by mělo být čerstvé a z osvědčeného zdroje!

Musíte mít kvalitní maso! Nevhodná je maso, které bylo vakuované, bývá často křehčené vodou, která se při grilování uvolní, a vy nemáte šanci docílit předpokládané chuti, navíc nikdy nevíte, jak je maso staré.

Maso nekrájíme na příliš tenké plátky, je pak příliš suché. Nikdy maso nevyklepáváme paličkou, ale pouze ho mírně natlučeme pěstí.

Moderní grilování nenakládá maso několik dnů předem, ale maso jen krátce marinuje.

Maso neprosolujeme, nenakládáme do soli, ale solíme až těsně před grilováním. Sůl totiž zbavuje maso vody a je vysušené.

Kořeníme střídmě, příliš mnoho koření přebijete chuť a vůni masa – méně je někdy více, doporučuje se míchat směsi je ze tří druhů koření.

Maso po marinování vždy dobře osušíme papírovou utěrkou, zbavíme kousků cibule či česneku, snadno se totiž spálí a až pak osolíme a opepříme.

Maso se při grilování nepropichuje, vysušilo by se a šťáva by odtekla.

Zásadně používáme na otáčení kleště.

Suchý způsob marinování

Připravíme si směs koření ze tří druhů koření: sůl, pepř a třetí ingredienci zvolíme podle vlastní chuti. Tento jednoduchý způsob je navíc i velmi rychlý. Velkému steaku stačí půl hodiny, kuřecímu jen 20 minut.

Marinády

Medová marináda: 2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sójová omáčka, 3 stroužky prolisovaného česneku, najemno nakrájená cibule, nasekaná bazalka, sůl.

Česneková marináda: s medem 2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, 4 stroužky prolisovaného česneku, nasekaná petrželová nať a bazalka, sójová omáčka, pepř, sůl.

Česneková marináda: na ryby 3 lžíce oleje, 4 lžíce bílého vína, 4 stroužky prolisovaného česneku, několik kapek citrónové šťávy, nasekaná čerstvá bazalka, pepř bílý, sůl.

Jogurtová marináda: 200 g bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička sladké červené papriky, nasekaná čerstvá bazalka, 1 lžička sójové omáčky, sůl.

Bylinková marináda: 4 lžíce oleje, pepř mletý, najemno nakrájená cibule, 2 lžíce sójové omáčky, 2 stroužky prolisovaného česneku, čerstvá nasekaná petrželová nať a pažitka, sůl.

Meruňková marináda: 5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička sójové omáčky, několik kapek citrónové šťávy, 1 stroužek prolisovaného česneku, jemně nastrouhaný zázvor, bílý pepř, sůl.

Exotická marináda: 150 ml pomerančového džusu, 100 ml bílého vína, 3 stroužky prolisovaného česneku, jemně nastrouhaný zázvor, sůl.

Pikantní marináda: 4 lžíce oleje, citrónová šťáva, nasekaná čerstvá petrželová nať, bazalka, kopru a oregana, 2 velmi jemně nasekaná chilli paprička, 3 stroužky prolisovaného česneku, bílý pepř.

Pepřová marináda: 5 lžic oleje, 4 stroužky prolisovaného česneku, nahrubo namletý barevný pepř, sůl.

 

Tags : marinování

Nenechte si ujít další zajímavé články