TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Jsou dny, že bychom mohli energii rozdávat, sršíme optimismem, nešetříme úsměvy. Jindy se cítíme sklesle, unaveně, bez chuti do čehokoliv a rozhodně nelze o dobré náladě hovořit.

Jak si náladu zlepšit a zvednout i energii?

Dobré jídlo a pohyb

Jídlo má obrovský vliv na to, jak se cítíme. Existují potraviny, které přímo pomáhají zlepšit náladu a řešit tak momentální situaci.

Patří k nim mandle, kešu oříšky, borůvky, dýňová semínka, banán, ovesné vločky, hořká čokoláda, listová zelenina.

Tyto a ještě i další potraviny posilují tvorbu serotoninu, hormon štěstí. Také po přibližně 15 až 20 minutách pohybu se nálada začne zlepšovat. Tělo vyplavuje serotonim. Proto tančete, skákejte, běhejte, cokoliv. Jen se začněte hýbat.

Úklid a čas na tvorbu

Jít uklízet, když nemáte ani trochu energie a všechno vás štve? Ano! Psychika totiž úzce souvisí s pořádkem a organizací. Úklid zaměstná nejen vaše ruce, ale i myšlenky. Někdy je opravdu velmi těžké uniknout tíživým myšlenkám a začít dělat něco, co se nám ze začátku vůbec nechce. Ovšem kreativní činnost je něco jiného. Možná vás bude bavit kreslit, třeba jen vybarvovat omalovánky, zpívat, vyrábět dekorace, háčkovat, šít, péct něco dobrého, pracovat na zahrádce. Běžte a dělejte něco, co máte rádi. Zaměstnejte hlavu i ruce.

Dobrý vtip a skvělá hudba

Smích je nakažlivý. Pusťte si tedy vtipy, legrační historky nebo oblíbenou komedii. Osvědčeným způsobem, jak si zlepšit náladu, je poslech pozitivní a veselé hudby. Zapomeňte na smutné písničky, které vás ještě více rozesmutní. Musí to být veselá a pozitivní hudba. Určitě sami víte, jak na vás který typ hudby působí.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články