TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Velmi nedoceněnou rostlinou je čekanka obecná, přitom kořen, listy i květy jsou pro lidský organismus velmi prospěšné. Na  co všechno pomáhá a v jaké formě je nejúčinnější?

Už jste někdy slyšeli o čekankové kávě? U nás je považována za jakousi náhražku klasické kávy, ale to je obrovská chyba. Má mnohem více tělu prospěšných látek než káva samotná.

Čekanková káva

Působí jako antioxidant a také má spoustu vlákniny. Obsahuje ale i další látky, díky kterým funguje jako prevence proti vzniku rakoviny nebo trombózy. Čekanka také snižuje cholesterol a výborná je i při dietě. Snižuje totiž chuť k jídlu. Pokud plánujete jarní očistu, rozhodně čekanku zařaďte do svého jídelníčku. Čistí totiž játra.

Nahradí vám kávu

Aby byl její účinek ještě vyšší, můžete ji zkombinovat se zázvorem. Pokud máte problémy s pohybovým aparátem, také sáhněte po čekance. Je i protizánětlivá, a tak mírní bolest a ztuhlost svalů a kloubů. A jak kávu připravíte? Nejprve si pořádně očistěte kořen, nakrájejte ho na malé kousky a usušte na sítku. Jakmile všechny kousky zhnědnou, umelte je v mlýnku na kávu. Dávkujte jako kávu.

Tags : čekanka

Nenechte si ujít další zajímavé články