TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Mouka, vejce, strouhanka – to je klasický trojobal, ve kterém smažíme řízky, ryby, sýr nebo houby. Existují však i jiné možnosti. Zkuste obalovat jako restaurace v Paříži či Jamie Oliver.

Smažený řízek patří stejně jako svíčková, uzené maso, nakládané okurky nebo kysané zelí do současné české kuchyně. Do čeho maso a další potraviny obalíte, záleží na dostupných surovinách a také na vaší chuti. Když už se pro smažené obalované jídlo rozhodnete, pak dodržujte základní pravidlo: správná výška tuku nebo oleje je stejná jako výška smažené potraviny.

Není jen trojobal
Jen klasické obalování – hladkou nebo polohrubou mouku, vajíčko a strouhanku – stále používat nemusíte! Strouhanku nahradí třeba ovesné vločky nebo kukuřičné lupínky, které rozdrtíte v čisté utěrce obyčejným kuchyňským válečkem. Někdo do vajíčka přidává mléko, jehož část lze nahradit pivem, smetanou nebo vínem. Do hotového těstíčka pak můžeme přimíchat nakrájenou pažitku či jiné bylinky, nakrájenou šunku, nastrouhaný tvrdý sýr, směs různé zeleniny, hub nebo dochucovací prostředky například kečup, ústřicovou omáčku, sojovou omáčku, čili omáčku nebo různé hotové marinády. Plátky masa je nejlépe napřed obalit v hladké mouce, potom je namočit do těstíčka, popř. ještě jednou obalit v polohrubé mouce a smažit na pánvi.

Nadýchané a zajímavé těstíčko
Nadýchané a chutné těstíčko z vejce, hladké mouky, mléka a soli získáte, když do něj přidáte prášek do pečiva. Zajímavou chuť i konzistenci docílíte přidáním jemně nasekaných mandlí do těstíčka.

Anglická klasika
Jedná se o směs mouky a takového množství tekutiny, abyste dosáhli smetanové konzistence. Tato těstíčka se používají na yorkshirské pudinky, palačinky, smaženky, a někdy i na jiné sladké pečivo.

Potřebujete
125 g hladké mouky
1 vejce
2,75 dl mléka
2 lžíce vody
špetku soli

Postup: Do mísy prosejte mouku a sůl, ve středu udělejte jamku a vyklepněte do ní vejce. Smíchejte mléko s vodou, čtvrtinu směsi nalijte do jamky a vařečkou hrňte mouku do středu a dobře míchejte, aby se mouka spojila s vajíčkem a tekutinou. Postupně vmíchejte zbylé mléko s vodou a vymíchejte hladké těstíčko. Nechte je 15 minut odpočinout.

Hraška
V posledních letech je ve stále větší oblibě hraška – směs hrachu, obilovin z kukuřice, rýže a jáhel. Je to vynikající směs na přípravu těstíčka, ve kterém rychle a zdravěji obalíte řízky, zeleninu, houby, a to bez použití vajec. Příprava je snadná – nasypete ji do misky, přidáte vodu a šleháte, dokud není hustá jako majonéza. Snadné a rychlé je i obalování. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva. Pro vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám. Zdravě jí také zahustíte polévky, omáčky, šťávy, guláš a další pokrmy. K dostání je v prodejnách zdravé výživy a na farmářských trzích.

Podobné varianty
Další, hrašce dost podobnou variantou, může být obalování ve směsi, jejímž základem je mletá cizrna. Stále víc se také využívá japonská tempura. Připravuje se ze speciální mouky tempurako, kterou v Evropě nahrazujeme moukou pšeničnou nebo kukuřičnou. Mouka se rozmíchá v ledové vodě a obalené maso, zelenina, ryby nebo mořské plody jsou báječně křupavé.

Jako Jamie Oliver
Velmi chutné a u nás dost používané je obalování řízků v pivním těstíčku. Podívejte se, jak to dělá
světoznámý kuchař Jamie Oliver. Jeho recept je ideální především na obalování kuřecích řízků a ryb.

Potřebujete
2 ušlehané vaječné bílky
2,4 dl hladké mouky
2,4 dl světlého piva
1 lžíci cukru
sůl, pepř

Postup: Všechny suroviny smíchejte v misce lehkým šleháním a těstíčko pak nechte v lednici vychladit. Obalené kousky masa nebo ryb smažte v rozpáleném oleji.

Pařížské těsto
Velmi chutné těstíčko na obalování masa a ryb, dají se z něho vytvořit i výborné placičky.
Potřebujete:
4 rozšlehaná vejce
200 g hladké mouky
140 g sterilovaného hrášku
140 g jemně nakrájené šunky
2 dl mléka
sůl, mletý pepř

Postup: V misce důkladně smíchejte mouku, rozšlehaná vejce a mléko, přidejte nakrájenou šunku a scezený sterilovaný hrášek. Vše dochuťte solí a pepřem. Pokud budete smažit placičky, vytvořte je lžící a vložte je do rozpáleného oleje. Jako přílohu by vám k nim v Paříži naservírovali zeleninu. Konzumují se teplé i studené.

Párky v těstíčku po anglicku
Do zapékací nádoby o průměru 18 cm nalijte trochu oleje. Na 5–7 minut ji dejte do trouby předehřáté na 22 °C, až se začne z oleje kouřit. Do zapékací nádoby vložte 6 párků. Nalijte na ně těstíčko (viz Anglická klasika) a 25 minut vše zapékejte, až se těsto zvedne a nabude zlatohnědé barvy.

Nenechte si ujít další zajímavé články