Mnoho více tradičních receptů už neexistuje. Jak ji děláme my?
Suroviny
500g uzených vepřových žeber
1 uzené vepřové koleno
1 pár domácí klobásy
100g sušených lesních hub
několik sušených švestek
1 sklenice zakyslého zelí
2–3 stroužky česneku
2 cibule
2 polévkové kostky
0,1l suchého vína
kmín
majoránka
1 lžíce červené papriky
máslo a mouka na zásmažku
2–3 brambory
kyselá smetana
Postup
Žebírka, koleno a klobásy vaříme ve 4 litrech vody. Po 10 minutách přidáme předem namočené houby i s jejich výluhem a vše vaříme do poloměkka. Potom přidáme propláchnuté, pokrájené zelí a vaříme dalších 30 minut. Pak vložíme celé cibule, polévkové kostky a víno, a vaříme další půl hodiny. Vyjmeme maso a pokrájíme ho na kostičky.
Kdo chce, může odstranit kůži a tučné maso. Klobása se obyčejně krájí až před podáváním. Rozpustíme máslo, přidáme posekaný česnek, mletou papriku, kmín, majoránku a mouku a připravíme zásmažku.
Po částech vmícháme do zásmažky trochu polévky a pak vše zamícháme do zbytku polévky. Přidáme pokrájené maso a sušené švestky. Vaříme další hodinu a v závěru přidáme na kostky nakrájené brambory. Dochutíme. Vyjmeme cibule. Polévku podáváme v miskách s předem uvařenými širokými nudlemi, nebo jenom s režným chlebem a miskou kyselé smetany, kterou si každý může přidá na polévku.