Harissa je pasta původem z Tuniska a hodí se prakticky do čehokoli, čemu chcete dodat říz. Pojďme si ji připravit doma.
Suroviny
4 červené čerstvé chilli papričky
4-5 stroužků česneku
2 sušené chilli papričky
1 lžičku římského kmínu
1 lžičku koriandru
1 lžičku papriky
vetší špetku soli
3 lžíce olivového oleje.
Postup
Veškeré ingredience v mixéru umixujeme na pastu. Vzniknou tak asi tři vrchovaté polévkové lžíce voňavé červené pasty. Pokud jí potřebujete víc, stačí od všeho trochu přidat. Pokud chceme harissu uchovat v ledničce na potom, dáme ji do čisté uzavíratelné sklenice a vrch polijeme olejem (stejně jako třeba s pestem).
Vydrží tak docela dlouho. Množství ingrediencí berte spíš jako orientační. Místo obyčejné mořské soli můžete zkusit třeba uzenou sůl.