Kalamáry jsou delikátní pochoutkou. Seženete je ve specializovaných obchodech s čerstvými mořskými rybami.
Ingredience
6 vykuchaných kalamárů
½ lžičky citronové šťávy
1,5 dcl bílého vína
2 lžíce hladké mouky
olivový olej
sůl
pepř
Postup
Odřízneme kalamárům chapadýlka a těla rozkrájíme na menší kousky.
Připravíme si těstíčko. Do misky dáme mouku, zalijeme ji vínem, přidáme citronovou šťávu, dvě špetky soli a pepř dle chuti. Nesmí být tuhé ani příliš řídké.
Nakrájené kousky naházíme bez ladu a skladu do těstíčka, promícháme a pak už jen smažíme v rozpáleném oleji na pánvi. Nejdříve si však osmažíme chapadla, která neobalujeme, a na oleji nešetříme.
Smažíme zhruba 1 až 2 minuty, krásně dozlatova. Rozhodně ale nesmažte déle, jinak by se z kalamárů stala žvýkačka. n Podáváme s omáčkou podle chuti, postačí však i pouze majonéza smíchaná se sladkou kuřecí chilli omáčkou.