TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Díky plátkům jahod budete mít dort během chvilky krásně nazdobený.

Suroviny na 12 porcí

Na těsto

130 g cukru krupice
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
120 g másla
200 ml zakysané smetany
280 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva

Na krém

2 vaječné žloutky
80 g cukru moučka
40 g solamylu
300 ml smetany na šlehání
5 plátků želatiny
1 kg jahod
2 lžičky jahodové marmelády

Postup

V míse rozšleháme vejce s cukrem. Nakonec přidáme vanilkový extrakt.

V kastrůlku rozehřejeme máslo. Pak přidáme zakysanou smetanu, rychle promícháme a odstavíme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli.

Do vaječné směsi za stálého šlehání přidáváme střídavě smetanu s máslem a mouku.

Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme asi 40 min při 170 °C. Korpus po vychladnutí vyndáme z formy.

Žloutky s cukrem vyšleháme do hladka. Přidáme solamyl a opět prošleháme. Nakonec přilijeme smetanu. Směs za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí a pak ještě asi 2 min. povaříme.

Uvařený pudink přendáme do misky a zakryjeme fólií tak, aby se dotýkala i povrchu. Jinak se vytvoří škraloup. Necháme při pokojové teplotě vychladnout.

Na sestavení moučníku použijeme okruží dortové formy, které vymastíme máslem a po celém obvodu na něj přilepíme pečicí papír. Položíme ho na servírovací tác a vložíme do něj upečený korpus. Ten natřeme nahoře a po stranách jahodovou marmeládou.

Omyté jahody přepůlíme. Pak je stavíme kolem korpusu jednu vedle druhé řezem k papíru. Pudink vyšleháme do hladkého krému a přidáme do něj dotuha ušlehanou smetanu.

Želatinu namočíme do vody a necháme nabobtnat. Pak ji trochu promačkáme a zahříváme v kastrůlku, dokud se nerozpustí. Do rozpuštěné želatiny dáme asi lžíci krému a promícháme. Potom směs přidáme do zbytku krému a prošleháme, dokud se krém a želatina nespojí.

Krém nalijeme na korpus, nahoře ho uhladíme a dáme na 8 hod do lednice.

Z vychlazeného dortu pak opatrně sundáme okruží a sloupneme papír. Zbylé jahody omyjeme, odstopkujeme a nakrájíme na tenké plátky, kterými ozdobíme horní část dortu.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Kávové mlsání
panidomu.cz

Kávové mlsání

Kdo má rád kávu, určitě jí nepohrdne i...
Z kovového disku prý vystoupili drobné cizí bytosti. Podivuhodný příběh farmáře z Córdoby
enigmaplus.cz

Z kovového disku prý vystoupili...

Zajímavý a bezesporu záhadný příběh se odehrál...
Vsadila jsem se, že svedu souseda
nasehvezdy.cz

Vsadila jsem se, že svedu...

Oslava narozenin skončila sázkou....
Den vzácných onemocnění
21stoleti.cz

Den vzácných onemocnění

Den vzácných onemocnění se koná každoročně poslední...
Unikátní trezor pro poklady miliardářů
epochalnisvet.cz

Unikátní trezor pro poklady...

Když se spojí dvojice značek, které jsou...
Mormoni: Modlitby, kasina i polygamie
epochaplus.cz

Mormoni: Modlitby, kasina i...

Životy zasvětili odříkávání modliteb a pečlivému...
Mileva Einsteinová se kvůli manželovi vzdala kariéry
epochaplus.cz

Mileva Einsteinová se kvůli...

„Bez tebe postrádám sebedůvěru, potěšení z práce, radost ze života – krátce řečeno:...
Art deco, poklad po babičce
panidomu.cz

Art deco, poklad po babičce

Možná právě vaši prarodiče měli nábytek...
Únava jako nemoc
panidomu.cz

Únava jako nemoc

Ty tam jsou naštěstí časy, kdy bezradná medicína řešila...
Nejtajuplnější hrad v Česku: Ukrývá Houska bránu do pekel?
epochanacestach.cz

Nejtajuplnější hrad v Česku:...

Snad každý hrad či...
Fanoušci zuří. Už je Hámy trochu moc!
nasehvezdy.cz

Fanoušci zuří. Už je Hámy...

Osobitý humor a stále dobrá nálada bylo to, co...
Nejen na zámek do Světlé nad Sázavou
epochanacestach.cz

Nejen na zámek do Světlé nad...

Světlá nad Sázavou se...