Křehký a voňavý koláč je velice snadný a rychlý na přípravu. Připravte ho třeba pro nečekanou návštěvu.
Suroviny
2 plátky listového těsta
1 žloutek
350 g mascarpone
100 g krémového sýra
4 lžíce třtinového cukru
2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
citrusy (pomeranče, grepy, mandarinky)
2 lžíce kuliček z granátového jablka
220 g javorového sirupu
pečicí papír
Postup
Jeden plát listového těsta vyválejte a zarovnejte na tenčí obdélník, z druhého vyválejte tenký kulatý plát. Položte ho do koláčové formy vystlané pečicím papírem a na několika místech ho propíchejte vidličkou.
Obdélníkový plát rozdělte na několik proužků a stočte je do spirály. Jednotlivé spirály přilepte pomocí rozšlehaného žloutku po obvodu formy k placce těsta.
V misce promíchejte mascarpone, krémový sýr, třtinový cukr a pomerančovou kůru.
Směs naneste rovnoměrně na těsto a navrch položte tenké plátky citrusů a posypte kuličkami granátového jablka. Koláč pečte v troubě rozehřáté na 190 ºC asi 40 minut. Ke konci pečení ho polijte javorovým sirupem.