TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Klasického králíka na smetaně nebo kořenové zelenině jistě znáte. Připravte si ho tentokrát trochu jinak, a sice na italský způsob. Jistě si ho zamilujete.

Suroviny na 4 porce

1 kg králíka bez hlavy nebo 4 králičí stehna
100 g slaniny
máslo
1 šalotka
4 stroužky česneku
150 g černých oliv bez pecek
150 g zelených oliv bez pecek
2 snítky tymiánu
1 snítek šalvěje
1 snítek rozmarýnu
sůl, pepř
olivový olej

Postup

Králíka očistěte a naporcujte. Pokud máte králičí stehna, omyjte je a osušte. Jednotlivé kusy prošpikujte slaninou. Zbytek slaniny nakrájejte na kostičky.

Pekáček nebo zapékací mísu vymažte trochou másla a dno pokryjte na půlměsíčky pokrájenou šalotkou a na tenké plátky nakrájeným česnekem. Olivy, pokud máte z plechovky, slijte nebo, pokud jste je kupovala čerstvé v obchodě a s peckami, tak je vypeckujte. Potom olivy vložte do pekáčku nebo zapékací mísy.

Na zeleninu položte jednotlivé porce králíka a posypte je zbytkem slaniny nakrájené na kostičky. Přidejte snítky čerstvých bylinek, osolte a opepřete, a nakonec postříkejte olivovým olejem.

Vložte do trouby rozpálené na 160 ºC a pečte přibližně 70 minut. Nejlepší je, péct králíka prvních 50 minut zakrytého a zbývajících 20 minut odkrytého.

Po vyjmutí z trouby odstraňte snítky bylinek a naservírujte na talíře. Podávejte nejlépe s vařeným bramborem nebo jasmínovou rýží.

Nenechte si ujít další zajímavé články