Bábovka je tradičním českým moučníkem, který nesmí při nedělním obědu chybět na stole.
Suroviny
4 vejce
150 g másla
150 g krupicového cukru
3 lžičky instantní kávy
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky strouhané citronové kůry
špetka soli
300 g polohrubé mouky
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
200 ml polotučného mléka
50 g rozinek
tuk a hrubá mouka na formu
Postup
Žloutky utřete s rozměklým máslem a krupicovým cukrem. Přidejte kávu, skořici, citronovou kůru a špetku soli. Vše dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Do jiné mísy prosejte polohrubou mouku. Smíchejte s práškem do pečiva a pak pomalu přilujte mléko. Nakonec přidejte rozinky a zlehka vmíchejte bílkový sníh.
Těsto nalijte do bábovkové formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi na 40 minut.
Hotovou bábovku můžete poprášit moučkovým cukrem a ozdobit šlehačkou nebo polít vanilkovým krémem.