TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Tradiční německá specialita chutná nejlépe odleželá. Zabalte ji proto do alobalu a nechte aspoň týden „dojít“.  

Suroviny

125 g rozinek
500 g rozinek
250 g nasekaných mandlí
100 g kandovaného pomeranče
100 g kandovaného citronu
100 ml rumu
1 kg polohrubé mouky
120 g čerstvého droždí
250 ml mléka
375 g másla
175 g cukru
125 g rozpuštěného másla na potření
100 g práškového cukru

Postup

S přípravou začneme už den předem. Oba druhy rozinek, mandle i kandované ovoce zalijeme rumem a necháme v ledničce přes noc natáhnout. Následující den se můžeme pustit do pečení. Mouku nasypeme do velké mísy. V další misce smícháme droždí s vlažným mlékem (předem mléko trošku zahřejeme), přidáme trošku cukru a důkladně promícháme.

Změklé máslo (není-li měkké, můžeme ho na okamžik zahřát v mikrovlnce a poté ručně prohníst), droždí s mlékem a zbylý cukr přimícháme k mouce. Teď přijde na řadu technika: těsto v míse hněteme elektrickým šlehačem, dokud není hladké.

Těsto přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny na teplém místě kynout. Po půl hodině do těsta opatrně vmícháme ořechy a ovoce. Těsto znovu důkladně prohněteme a dáme na další půlhodinu kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Vál posypeme moukou. Těsto vyválíme do obdélníku a srolujeme do šišky. Potom štolu položíme na plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme alobalem. Necháme další půlhodinu kynout. Po půlhodině můžeme štolu dát konečně péct.

Pečeme deset minut při 200 °C, potom stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 40 minut. Nakonec rozpustíme zbylých 125 g másla a štolu jím potřeme. Okamžitě posypeme práškovým cukrem, aby dobře držel.

 

Tags : štolaVánoce

Nenechte si ujít další zajímavé články

Moderní jídelna
rezidenceonline.cz

Moderní jídelna

Nezbytná součást multifinkční obytné zóny by měla...
Svátečně rozzářené okno
panidomu.cz

Svátečně rozzářené okno

Plný parapet drobných vánočních dekorací, bezpečné svícny,...
Přivítal nás dědův duch?
skutecnepribehy.cz

Přivítal nás dědův duch?

Zdědila jsem dům, který kdysi postavil děda vlastníma...
První český filmař strašil diváky výstřelem
epochaplus.cz

První český filmař strašil...

Obrázky míhající se na plátně. Magie filmu. Kdy a za...
Proč se krtkům v zimě zmenšuje hlava?
epochalnisvet.cz

Proč se krtkům v zimě...

„Zmenši tělo, budeš míň hladovět!“ Pod tímto...
Stávaly se hřbitovy bydlištěm pro chudinu?
epochaplus.cz

Stávaly se hřbitovy...

„Vyvarujte se pohanských obřadů nad mrtvými,“ nabádá v roce 739...
DS Automobiles je zvěčněna do mramoru pod pyramidou v Louvru
iluxus.cz

DS Automobiles je zvěčněna...

Společnost DS Automobiles představila od...
Odhalila manželovu nevěru a chce rozvod?
nasehvezdy.cz

Odhalila manželovu nevěru...

Herečka Veronika Freimanová...
Se svým manželem už dvacet let prožívá tu nejkrásnější lásku
nasehvezdy.cz

Se svým manželem už dvacet let...

Málokdo věřil, že jim...
Když mrtví spolupracují s policií ze záhrobí: 5 slavných případů, kdy duchové pomohli dopadnout své vrahy!
enigmaplus.cz

Když mrtví spolupracují s policií...

V angličtině existuje přísloví, které praví: Mrtvý člověk...
Ptákem roku se stal rehek domácí
21stoleti.cz

Ptákem roku se stal rehek...

Rehek domácí je malý pěvec lidově též zvaný kominíček....
SLEZSKO-SASKÝ VÁNOČNÍ TRH
epochanacestach.cz

SLEZSKO-SASKÝ VÁNOČNÍ TRH

Vánoční hudba, sbory a soubory z Görlitzu vás naladí na vánoční...