Masové šťavnaté kuličky připravené z mletého jemně dokořeněného hovězího masa s rajčatovo-bazalkovou omáčkou jsou skutečnou lahůdkou. Výborné jsou s těstovinami uvařenými „al dente“.
Suroviny na 6 porcí
1 kg mletého hovězího masa
2 vejce
2 stroužky česneku
2 hrsti listů čerstvé bazalky
sůl
mletý černý pepř
2 lžíce strouhaného parmezánu
4 lžíce olivového oleje
Na omáčku
3 šalotky
3 stroužky česneku
1 mrkev
4 lžíce olivového oleje
800 g loupaných rajčat
500 g rajčatové passaty (pyré)
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžičky sušeného tymiánu
1 lžička sušeného oregana
3 bobkové listy
sůl, mletý černý pepř
Postup
Do mletého masa přidejte vejce, prolisovaný nebo najemno nasekaný česnek a posekanou bazalku. Směs rukama dobře prohněťte. Osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte nastrouhaný sýr.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a postupně na něm osmažte všechny kuličky. Kuliček o velikosti vlašského ořechu připravíte asi šedesát. Z osmažených kuliček vysajte ubrouskem tuk. Dejte je do hrnce a přiklopte, aby nevystydly.
Připravte si omáčku. Šalotku oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte najemno nebo prolisujte. Mrkev očistěte a polovinu nastrouhejte na struhadle nahrubo.
V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm šalotku, česnek a nastrouhanou mrkev. Až začne šalotka zlátnout, přidejte rajčata z plechovky, rajčatovou passatu a lžíci rajčatového protlaku. Pak vmíchejte sušený tymián a oregano a přidejte bobkové listy. Podle chuti osolte a opepřete. Pak pánev přiklopte a krátce povařte.
Do hotové omáčky přidejte osmažené masové kuličky společně s druhou půlkou mrkve, kterou jste nechaly v celku. Mrkev omáčku nepatrně osladí, takže už není nutné ji dochucovat cukrem. Přiklopte pokličkou a kuličky důkladně prohřejte.
Kuličky podávejte s těstovinami (širokými nudlemi nebo špagetami) uvařenými „al dente“ a zakápnutými olivovým olejem. Můžete ozdobit čerstvou bazalkou.