Mléko je super trik, který husu zjemní!
Suroviny na 8 porcí
1 čerstvá husa,
2 litry mléka,
6 jablek sůl,
pepř, kmín,
2 cibule,
6 hřebíčků,
4 badyány,
1 svitek skořice
Postup
Husu dáme do pekáčku, zalejeme ji mlékem a necháme 2 dny marinovat, aby se zbavila charakteristického zápachu. Jablka nakrájíme na čtvrtinky, smícháme s hřebíčkem, badyánem, na kousky nakrájenou cibulí a skořicí.
Směs napěchujeme do husy. Pak ji celou osolíme, okmínujeme, dáme do pekáče hřbetem nahoru a okolo poklademe zbylými jablky. Podlejeme vodou a pečeme je asi hodinu a půl v troubě předehřáté na 170 °C. Pak ji otočíme a pečeme dalších 40 minut.
Červené zelí s jablky
Suroviny na 4 porce
1 malou hlávku červeného zelí,
2 jablka,
sádlo z kachny,
1 cibuli,
vinný ocet,
1 bramboru, cukr
Postup
Hlávku zelí nakrouháme najemno. Cibuli nasekáme nadrobno, jablka nastrouháme nahrubém struhadle. Na sádle necháme zpěnit cibuli, přidáme zelí, jablka a zalejeme vodou. Dusíme vše doměkka. Nakonec podle potřeby dochutíme cukrem, vinným octem, osolíme a zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou.