Chcete své milované překvapit skutečnou těstovinovou lahůdkou? Připravte jim domácí lasagne s kuřecím masem a dýňovou omáčkou.
Suroviny na 4 porce
Na lasagne
300 g hladké mouky
½ lžičky soli
2 lžíce slunečnicového oleje
3 vejce
vlažná voda podle potřeby
hrubá mouka na vál
strouhaný sýr na posypání
Masová náplň
1 lžíce olivového oleje
400 g kuřecích prsou
1 malý rajčatový protlak
2 stroužky česneku
sůl, mletý černý pepř
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušeného oregana
Dýňová náplň
500 g máslové dýně
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce hladké mouky
200 ml mléka
sůl, mletý bílý pepř
100 g strouhaného sýra (např. Eidam)
olivový olej na pekáč
Postup
Do mísy nasypte hladkou mouku, přidejte sůl, slunečnicový olej a rozklepněte všechna vejce. Rukama vypracujte těsto. Pokud se vám zdá poněkud tuhé, přidejte trošku vlažné vody. Těsto důkladně propracujte rukama nebo v hnětači. Nechte 30 minut odpočinout a pak je rozválejte válečkem na hrubou moukou posypaném válu na tenký plát. Z něho vykrájejte obdélníčky o velikosti zapékací formy.
V pánvi rozpalte olivový olej a opečte na něm kuřecí maso nakrájené na tenké proužky. Přidejte rajčatový protlak, prolisovaný česnek, sůl, černý pepř a koření. Zahřejte a odstavte z plotny.
Dýni oloupejte, odstraňte z ní semínka a dužinu nakrájejte na kousky. Dejte je do hrnce, zalijte trochou vody a krátce, asi 10 minut, poduste. Nechte trochu vychladnout, přendejte do mixéru a rozmixujte na pyré.
Na olivovém oleji opražte hladkou mouku, zalijte ji mlékem a za stálého míchání povařte na hladkou omáčku. Přidejte dýňové pyré, osolte, dochuťte bílým pepřem a na konec přisypte strouhaný sýr. Vše dobře promíchejte.
Pekáč vymažte olivovým olejem a na dno vložte plát lasagní. Přelijte masovou směsí, kterou přikryjte těstem. Pak ji potřete dýňovou omáčkou a opět dejte plát těsta. Takto vrstvy střídejte, dokud náplně nedojdou. Ukončete vrstvou těsta, kterou posypte strouhaným sýrem.
V troubě vyhřátě na 180 ºC pečte asi 30 minut.