Udělá blaho vašemu žaludku a nejlépe s knedlíkem a brusinkami.
Suroviny na 4 porce
750 g zadního hovězího masa nebo válečku
150 g špeku
1 lžíce oleje
2 cibule
300 g mrkve nakrájené na kolečka
200 g celeru nakrájeného na kostičky
100 g petržele nakrájené na kolečka
10 kuliček nového koření
5 bobkových listů
šťáva z ½ citronu
1 lžička soli
200 ml smetany ke šlehání
podle chuti brusinky
Postup
Maso očistíme a osušíme. Z poloviny špeku nakrájíme špalíčky o hraně asi 1 cm. Vetkneme je z obou stran po vlákně do masa. Maso ovážeme potravinovým provázkem a na oleji ze všech stran orestujeme, aby se zatáhlo.
Vyjmeme jej na talíř. Zbylý špek nakrájíme na malé kostičky, vložíme do tuku po restování masa a vypečeme jej. Přidáme kořenovou zeleninu a cibuli a osmahneme do zlatohněda.
Vložíme zpět maso, podlijeme asi do dvou třetin vodou, přidáme koření, citronovou šťávu a sůl. Přiklopíme poklicí a v troubě vyhřáté na 180 °C dusíme do měkka asi 1 a ½ hodiny.
Maso vyjmeme z omáčky na talíř a přikryjeme jej alobalem. Odstraníme koření a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem. Vlijeme smetanu a necháme přejít varem.
Podle chuti dosolíme, přisladíme či přidáme pár kapek citronové šťávy. Z masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na plátky.