TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Česká kuchyně po francouzsku? Proč ne! Toto je česká varianta receptu na ne příliš pracný Boeuf à la mode – hovězí pečeně po „po módě“.

Na 6–8 porcí

1,2–1,5 kg hovězího masa na pečeni (ideálně tzv. špalíček či oříšek z kýty)
100 g slaniny, nakrájené na nudličky
50 g, nakrájené na kostičky
100 g vařeného očištěného uzeného jazyka v celku
nakrájeného na hranolky
1–2 mrkve
nakrájené na hranolky
1–2 kyselé okurky
nakrájené na hranolky
1 lžíce másla
oleje nebo sádla
250 g kořenové zeleniny
očištěné a nakrájené na kostičky
trocha vývaru na podlévání
několik lžic madeirského vína na dochucení
sůl a pepř

Krupicové nočky

300 g krupice, asi 500 ml mléka, trocha soli, 1 vejce, zelená petrželka, nakrájená nadrobno

Postup

Maso prošpikujeme slaninou, uzeným jazykem a hranolky mrkve a okurky buď pomocí špikovací jehly, nebo do masa uděláme špičkou ostrého nože po délce vláken otvory a do nich vtlačíme slaninu, uzený jazyk a zeleninu.

Do kastrolu vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme lžíci tuku a necháme rozehřát. Přidáme kořenovou zeleninu a lehce ji osmažíme. Slaninu a zeleninu shrneme ke stranám nádoby, vložíme maso a ze všech stran ho opečeme. Zeleninu pak zase rozhrneme pod maso, vše osolíme, podlijeme, přikryjeme a dusíme doměkka. Omáčku dochutíme vínem, solí a pepřem a propasírujeme přes jemné síto. Maso podáváme nakrájené na plátky a s trochou omáčky, zbylou podáváme zvlášť.

Na nočky uvaříme krupici v mléce se špetkou soli na hustou kaši, asi 15 minut. Odstavíme, vmícháme vejce a nakrájenou petrželku. Dvěma lžícemi pak tvarujeme noky, které zaváříme ve vroucí osolené vodě. Poté co vyplavou na povrch, je vaříme ještě 2 až 3 minuty, pak vyjmeme. Podáváme k pečeni.

Recept pochází z knihy Kuchařka první republiky

Nenechte si ujít další zajímavé články

Baobaby: Stromy, které hubnou
epochaplus.cz

Baobaby: Stromy, které hubnou

Jejich jméno pravděpodobně pochází z...
Vyděsilo mě volání dávno mrtvé dívky
skutecnepribehy.cz

Vyděsilo mě volání dávno...

Ocitla jsem se v situaci, kdy jsem se skutečně bála...
Zažloutlé nehty a zplihlé vlasy? Zkuste tyhle kosmetické tipy
panidomu.cz

Zažloutlé nehty a zplihlé...

Fígl na zažloutlé nehty! Pokud si lakujete...
Je znovu po roce herečka zamilovaná až po uši?
nasehvezdy.cz

Je znovu po roce herečka...

Má za sebou složité...
Emirates slaví Mezinárodní den kávy
iluxus.cz

Emirates slaví Mezinárodní...

Mezinárodnímu dni kávy, který připadá na...
Cesta k proslulým motorkám začala u ručních granátů
epochaplus.cz

Cesta k proslulým motorkám...

Jak se zrodila Jawa? Každý si pod tímto...
Orly bělohlavé zabíjí sinice, jejichž toxin by však mohl léčit lidi
21stoleti.cz

Orly bělohlavé zabíjí sinice,...

Už v 90. letech 20. století docházelo ke zpočátku...
Samotářský život jí vyhovuje. Najde odvahu se znovu zamilovat?
nasehvezdy.cz

Samotářský život jí...

Je krásná...
České Lurdy: Docházelo v nich k zázračnému uzdravování?
epochalnisvet.cz

České Lurdy: Docházelo v nich k...

K potemnělému svatostánku se blíží další poutníci....
Šedý mužíček a bílý obr: Proč má Smrt tak rozličné podoby?
enigmaplus.cz

Šedý mužíček a bílý obr: Proč...

Smrt či Smrtku, která si pro nás na konci...
Velehrad: Duchovní místo
epochanacestach.cz

Velehrad: Duchovní místo

Velehrad leží mezi výběžky Chřibů 7 km od Uherského...
Individuální komfort s uměleckým přesahem
rezidenceonline.cz

Individuální komfort s...

Multifunkčnost, vstřícnost k potřebám setkávání v...