Bujabéza je výborná rybí polévka, kterou si teď můžete natrénovat na příští Vánoce. Ve Francii je považovaná za delikatesu.
Suroviny na 4 porce
1 kg různých ryb (nejméně 2 druhy)
2 mrkve
2 rajčata
2 cibule
1 kousek celeru
1 bouquet garni
2 hřebíčky
½ l bílého vína
3 lžíce oleje
3 krajíčky bílého chleba
60 g másla
50 g ementálu
pár mušlí (není nutné)
sůl pepř
Postup
Zeleninu i ryby očistíme, nakrájíme na kousky a osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme koření, sůl, pepř a 1 litr vody. Vaříme 1 hodinu (doléváme horkou vodu). Po 30 minutách můžeme přidat vyloupané mušle (slávky).
Bílý chléb rozkrájíme na malé trojúhelníčky, které osmažíme na másle dozlatova. Vyjmeme bouquet garni a mušle a zbytek rozmixujeme. Dochutíme a nalijeme na mušle a opečený chleba. Sýr nastrouháme a podáváme zvlášť.
Chceme-li, aby polévka aspoň vzdáleně připomínala bouillabaisse, potřeme osmažené topinky česnekem a přidáme trochu šafránu. Můžeme použít libovolné mořské ryby, hlavně malé druhy. Můžeme přidat i krabí maso nebo krevety. Podáváme s topinkou z bílého chleba.
Příprava: 105 minut